Инфо

10. децембар 2018.10. дец 2018.
ДС: Стање људских права у Србији из године у годину све горе

ДС: Стање људских права у Србији из године у годину све горе

Демократска странка оценила је данас, поводом 10. децембра, Међународног дана људских права, да је стање људских права у Србији "из године у годину све горе" и оптужила "политичаре на власти и медије под њиховом контролом" да су одговорни за такво стање.
Демократе су у саопштењу оцениле да се у "време када обележавамо 70 година од усвајања Универзалне декларације о људским правима може констатовати да је ниво поштовања људских права у Србији у сталном опадању".
"Данас када се новцем грађана купују преостали медији, убијају и пребијају политички супарници, урушава изборни процес, повећава институционално насиље према свима који другачије мисле, смањују женска права, уништава приватна имовина, угрожава животна средина и право на живот, можемо само констатовати да је Србија далеко од жељеног нивоа поштовања људских права и пожељног места за живот", пише у саопштењу.
Наводећи да је у извештају Европске комисије наведено 190 различитих препорука за унапређење људских права у Србији од којих је актуелна влада прихватила "само 74", Демократска странке је упозорила да и "последњи извештај који је усвојио Европски парламент такође изражава забринутост око поштовања основних слобода и права грађана и грађанки Србије".
"У име права сваког грађанина, захтевамо од политичара на власти и медија под њиховом контролом да се одрекну језика мржње, шовинистичке реторике и нетолеранције и да створе атмосферу међусобног уважавања и поштовања разлика што ће несумњиво
ићи у корист будућности", пише у саопштењу.

Бета

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa