Инфо

22. јануар 2019.22. јан 2019.
НУНС и НДНВ: Вучић нема морално право да у Давосу говори о медијским слободама

НУНС и НДНВ: Вучић нема морално право да у Давосу говори о медијским слободама

(Бета) - Независно удружење новинара Србије (НУНС) и Независно друштво новинара Војводине (НДНВ) оценили су данас да звучи "нестварно, цинично и крајње лицемерно" то што ће председник Србије Александар Вучић говорити на Светском економском форуму у Давосу на тему "Слобода медија у кризним ситуацијама".

"НУНС и НДНВ оцењују да је неспорно да су безбедност новинара и медија и медијске слободе у Србији у сталној, растућој кризи, али да је за то најодговорнији управо председник Александар Вучић, те да отуда нема никакво морално право да на једном међународном скупу дели савете или препоруке на тему медијских слобода. Познато је то новинарским и медијским организацијама, новинарима и медијској заједници у Србији, али и међународним организацијама и институцијама", наводи се у саопштењу.

Како НУНС и НДНВ наводе у заједничком саопштењу, тај став јуче су поновили и представници међународне организације Репотери без граница, после састанка с председником Србије.

"Директорка канцеларије за Балкан организације Репортери без граница Полин Адес-Мевел после састанка је изјавила да су код председника Александра Вучића дошли због атмосфере која се погоршава и да су посебно разговарали о безбедности новинара, након напада на Милана Јовановића. Додала је: 'Нисмо уверени да узима у обзир у највећој могућој мери овај конкретан случај'", додаје се у саопштењу.

НУНС је најавио да ће 29. јануара јавно представити свој годишњи извештај о притисцима и нападима на новинаре у 2018. који указује на тренд раста несигурности медијских професионалаца и опадања медијских слобода у Србији.

"Колико је за то крива актуелна Вучићева власт показује податак да је за три последње године евидентиран 81 случај притисака, напада, вређања и дискриминације новинара од стране јавних функционера", навеле су те новинарске организације у саопштењу.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa