Инфо

24. јануар 2019.24. јан 2019.
НУНС и НДНВ: 81 случај притиска и напада на новинаре

НУНС и НДНВ: 81 случај притиска и напада на новинаре

Независно удружење новинара Србије (НУНС) и Независно друштво новинара Војводине (НДНВ) осудили су данас како су навели, "нове случајеве бахатог опхођења државних функционера према новинарима и наставак притиска власти на медије", подсећајући да је од 2016. забележен 81 случај притисака, напада, омаловажавања и дискриминације новинара и медија од стране државних функционера
НУНС и НДНВ су у саопштењу оценили да су све врсте притисака на медије и утицај на њихову уређивачку политку, као и непримерени начин комуникације највиших државних функционера са новинарима - неприхватљиви.
Удружења су као пример таквог понашања државних функционера навели гостовање генералног секретара председника Републике и високог функционера СНС-а Николе Селаковића на Радио-телевизији Србије уочи посете руског председника Владимира Путина, када је, незадовољан извештавањем јавног сервиса, рекао: "На почетку морам да кажем да главни и једини разлог, зашто сам данас ваш гост, је поштовање на првом месту према председнику Србије Александру Вучићу, а затим и председнику Русије Владимиру Путину, јер оно што имам дужност да кажем као грађанин Србије после јучерашњег извештавања о овој, али и о неким другим темама, ја на РТС-у данас уопште не бих био".
"Само дан касније, на седници Националног конвента о ЕУ, када је новинарка Н1 питала шефа делегације ЕУ Сема Фабриција да прокоментарише чињеницу да нико од представника Владе Србије није поменуо тему слободе медија, министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић ушла је у вербални сукоб са новинарком и на крају рекла: "Да ли мислите да је неумољиво потребно да поменем слободу медија зато што ви то желите? Слобода медија значи да могу да вам одговорим на начин на који ја мислим да треба".
НУНС и НДНДВ су подсетили да је положај носилаца јавних и политичких функција у медијима дефинисан Законом о јавном информисању у чијем члану 8 стоји да је "изабран, постављен, односно именован носилац јавне и политичке функције дужан да трпи изношење критичких мишљења, која се односе на резултате његовог рада, односно политику коју спроводи, а у вези је са обављањем његове функције без обзира на то да ли се осећа лично повређеним изношењем тих мишљења".
-Још једном позивамо јавне функционере да престану са притисцима дискриминацијом новинара и медија. Неопходно је да сви актери на јавној сцени поштују културу говора и дијалога и да на тај начин својим примером покажу да поштују демократске вредности за које се декларативно залажу", стоји у саопштењу.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa