Инфо

7. фебруар 2019.7. феб 2019.
Почео састанак Комитета за мониторинг Савета европе

Почео састанак Комитета за мониторинг Савета европе

Чланови Комитета за мониторинг Савета Европе састали су се данас у Београду у хотелу Москва, на позив Саше Пауновића, председника општине Параћин. Уз Пауновића, домаћини овог састанка били су Небојша Зеленовић, градоначелник Шапца, председник општине Стари Град Марко Бастаћ и председник општине Чајетина Милан Стаматовић.

Према изјави Саше Пауновића, састанак је одржан ради свих људи којима је стало до локалне демократије, владавине права и људских слобода у Србији. Савет Европе шаље комисију стручњака који ће разговарати са свим учесницима друштвеног живота, те се на основу тога сачињава извештај који се усваја од стране Конгреса локалних и самоуправних власти, након чега треба да га примени свака од земаља чланица.

На питање да ли се нешто променило у вођењу локалних самоуправа од његовог првог наступа јесенас, градоначелник Шапца Небојша Зеленовић рекао је да сви проблеми који су изнети након његове посете Стразбуру показали су се на првим следећим изборима у Србији, а то су били избори у Лучанима.
-У Србији након 2012. нема слободних избора, и ми смо то тада говорили у Стразбуру, а ево сада могу да кажем да је ово велики успех данас што су урадиле слободне општине у Србији. Цињеница да смо добили вест да ће бити установљен постмониторинг у Србији је победа ове три локалне самоуправе, изјавио је Зеленовић.

Јавности се обратио и Милан Стаматовић, који је изјавио да је у малим локалним срединама, као што је Златибор, тешко носити се са испреплетаним интересима и притисцима власти.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa