Инфо

23. март 2019.23. мар 2019.

Да ли је приказивање снимака из притвора кршење права

Помоћница министра унутрашњих послова Србије Катарина Томашевић оценила је данас, поводом навода да је прекршен закон приказивањем снимака из притвора на којима је један од ухапшених на протесту у Београду, да је већи јавни интерес било упознавање градјана да нису нарушена права приведене особе.
"Интересантна је муњевита реакција службеника Златка Петровића из Канцеларије повереника, који покушава да скрене причу у смеру кршења Закона о заштити података о личности у моменту када је евидентан интерес јавности да се упозна са чињеницама које срамне и лажне оптужбе на рачун поступања полиције чине ништавним", навела је Томашевић у писаној изјави.
Како је оценила, Петровић се тврдњама да је прекшен закон уједно ставља у улогу судије и пресудјује у поступку надзора који није ни покренут, а у ком МУП има "више аргумената који јасно показују оправданост објављивања снимка из притвора, након неистинитих оптужби једног од приведених да му полиција 50 сати није дала воду и храну".
"У тренутку када се појавила тврдња да је у службеним просторијама МУП-а дошло до кршења права задржане особе, више је него оправдан интерес јавности да се упозна са поступањем и чињеницом да ниједног тренутка није дошло до кршења права приведеног лица", истакла је Томашевић.
Снимке из притвора на којима је Урош Савић један од ухапшених после демонстрација у Београду приказао је јуче на конференцији за новинаре министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.
Он је снимке приказао пошто је Савић за дневни илст Данас рекао да му у полицији 50 сати нису дали ни да једе ни да пије. На видео материјалу који је после тога приказан види се Савић како једе сендвич, умива се и пије воду.
Златко Петровић из Канцеларија повереника за заштиту података о личности за Н1 је рекао да је приказивање снимка класичан пример недозвољене обраде података о личности, односно кршења Закона о заштити података о личности, те да је за тако нешто био потребан пристанак особе која је на снимку.
Бета

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa