Инфо

27. март 2019.27. мар 2019.
Лончар: Кровни закони за квалитетнији задравствени систем

Лончар: Кровни закони за квалитетнији задравствени систем

(Бета) - Предлози закона о здравственој заштити и здравственом осигурању кровни су закони који ће допринети да здравствени систем буде квалитенији и једнако доступан, изјавио је данас министра здравља Златибор Лончар и као значајне новине навео и редован скрининг преглед и боловање од 100 одсто за родитеље тешко оболе деце.
Лончар је током образлагања закона у парламенту рекао, да је дата могућност накнаде од 100 одсто за време привремене спречености за рад због детета до навршених 18 година живота, чиме се како је навео, утиче на побољшање материјалног и социјалног положаја породице.
Он је казао да је препознат значај превентивних прегледа те да се законом обезбеђују скрининг прегледи, а да ће уколико пацијент неоправдано не дође на тај преглед, а касније оболи, учествовати у трошковима даљег лечења болести.
Законом је предвиђено и да изабрани лекар може да да боловање од 60 дана уместо досадашњих 30 и да за боловање до 30 дана средства обезбеђује послодавац, а од 31 дана РФЗО.
На болничко лечење биће могуће да пацијента упути и лекар специјалиста, а не само изабрани лекар.
Лончар је казао да је продужен временски период од 12 месеци за обрачун основа за накнаду зарада која се исплаћују из средстава обавезног здравственог осигурања и да ће накнаду чинити просечна зарада из тих претходних 12 месеци.
Он је казао да се уводе нови основи осигурања за пољопривреднике, за лица која обављају послове јавног бележника и извршитеља, за оне који примају пензију или инвалиднину искључиво од страног носиоца осигурања, односно оне који су стално или привремено настањени у Србији, за жртве тероризма и борце којима је статус утврђен у складу са прописима о заштити бораца.
Предложени законом о здравственом осигурању предиђа и превентивне и остале прегледе у вези планирања породице, а предвиђено је и формирање јединствене листе чекања коју ће да води РФЗО.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa