Инфо

12. април 2019.12. апр 2019.
Случај "швајцарци": Добијају отпис 40 одсто главнице?

Случај "швајцарци": Добијају отпис 40 одсто главнице?

Задужени у швајцарским францима добиће отпис од око 40 одсто главнице, пишу данас "Вечерње новости". И још нешто - лекс специјалис мора да се односи на све дужнике..
Лист наводи да ће се данас на столу наћи пречишћен предлог лекс специјалиса, око којег су се усагласили држава, банкари и дужници.

На папиру је понуда у којој ће држава учествовати у трошку са 15 одсто покривене главнице, банке "опраштају" између 22 и 23 одсто, а додатно олакшање кроз порезе банкама износиће између два и три процента. Када се саберу све ове бројке, могуће је минимално одступање од 40 одсто за плус/минус 0,5 процената, наводи лист.

Проценат отписа тренутне главнице, око кога су се данима "надгорњавали" банкари и задужени је, практично, компромис који је држава понудила између банкарски израчунатих 30 одсто отписа и 50 одсто колико су тражили дужници.

Држава је "пресекла" у још једној ствари: лекс специјалис мора да се односи на све дужнике који отплаћују зајмове везане за франак, а не само оне са главницом од око 50.000 евра, што је био захтев банака.

После отписа 40 одсто преосталог дуга (без камате), износ нове главнице се конвертује у евре, по званичном средњем курсу и на тако формиран остатак дуга примењује се каматна стопа од 3,5 одсто годишње. Рате ће бити везане за курс, пишу "Новости".

Држава ће свакако да учествује у надомештању дела трошкова банкама. Сигурно је да ће већи терет отписа да поднесу банке, а тачан удео државног трошка се креће од 30 до 40 одсто у укупном отпису. Задужени у швајцарским францима банкама дугују, према последњим подацима, још 540 милиона евра.

Врховни касациони суд заузео је 2. априла став да је ништавна одредба уговора о стамбеним кредитима индексираним у швајцарским францима, уколико банка није доставила доказ да се она задужила у тој валути за пласман одобрених средстава.

Реч је о 16.800 предмета грађана који су се жалили судовима због презадужености у швајцарској валути.

Овај проблем траје више година, а председник Србије Александар Вучић недавно је изнео идеју да се дугови расподеле на банке (70 одсто) и државу (30%). Банке би тако платиле између 240 и 420 милиона евра, а цена за државу, односно све грађане који пуне буџет, био би 120 милиона евра.

Tanjug

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa