Инфо

16. април 2019.16. апр 2019.
Ефектива тражи одлагање примене лекс специјалиса о швајцарцима

Ефектива тражи одлагање примене лекс специјалиса о швајцарцима



Чланови Удружења за заштиту потрошача "Ефектива" траже да буде одложена примена лекс специјалиса о отплати кредита индексираних у швајцарским францима, чији предлог је данас усвојила Влада Србије, док Врховни касациони суд не донесе коначни став о уговорима о тим кредитима, казао је председник "Ефективе" Дејан Гавриловић.

Он је агенцији Бета рекао да је Врховни касациони суд раније донео половичан став о томе да је ништава клаузула уговора о индесирању кредита у франке, ако банке немају доказ да су се задужиле у тој валути.

"Наш захтев је да буду поништени све уговоре о кредитам у швајцарској валути, што је став и европских судова, или
да буду конвертовани у евре по паритету који је важио на дан закључења уговора", казао је Гавриловић.

"Ефектива", како је додао, није учествовала у преговорима о лекс специјалису о отплати кредита у швајцарским францима и чланови тог удружења ће наставити да у судским споровима траже заштиту својих права, а до сада је поднето неколико хиљада тужби.

Лекс специјалисом су обухваћени сви корисници кредита који су и даље задужени у швајцарским францима, без обзира на висину дуга, а предвиђено је да се њихов преостали део дуга конвертује у евре, као и да износ добијен конверзијом буде умањен за 38 одсто.

Каматна стопа за даљу отплату кредита не може бити већа од 3,4 одсто плус тромесечни или шестомесечни ЕУРИБОР, односно фиксна каматна стопа не може бити већа од четири одсто.

По оцени Гавриловић тај закон треба да се односи и на оне кориснике кредита чији су уговори сада раскинути и чије су некретнине продате.

У Србији тренутно има 16.800 грађана који отплаћују кредит у швајцарским францима.
Извор: Бета

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa