Инфо

23. април 2019.23. апр 2019.
Промоција првог кола Сабраних дела Радомира Константиновића у среду у Шапцу

Промоција првог кола Сабраних дела Радомира Константиновића у среду у Шапцу



“Оно по чему се мери култура једне земље је и чињеница како се друштво односи према наслеђу врхунских интелектуалаца који су стварали у тој средини"

Промоција првог кола Сабраних дела српског писца и филозофа Радомира Константиновића биће одржана сутра у Синагоги у Шапцу, саопштио је данас Покрет Нови оптимизам.

О “звезди” првог кола, ремек-делу “Декартова смрт”, и о још четири књиге говориће председник Фондације “Станислав Винавер” Слободан Илић, приређивач Константиновићевих Сабраних дела Гојко Тешић, писац и драматург Ненад Прокић, писац и новинар Радивој Цветићанин.

Приређивачи Сабраних дела су Гојко Тешић и Ива Тешић, а издавачи су Фондација “Станислав Винавер” и Дан граф Данас. Подршку издавању Сабраних дела пружио је Град Шабац, док промоцију организује Покрет Нови оптимизам.

У првом колу су објављене књиге: роман „Декартова смрт“, „Бекет и други“, есеји и критике о светској књижевности, „Неисписано време“ – књижевност, философија, уметност, свакодневица, „О једном ћутању“ – есеји о модерној српској књижевности 20. века, „Величина и проклетство“ – од Доситеја до Скерлића и Матоша.

Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић уручио је недавно историчарки Латинки Перовић прво коло Сабраних дела Радомира Константиновића и рекао да је поносан што је Шабац једини град у Србији који за културу издваја седам одсто укупног градског буџета.

“Оно по чему се мери култура једне земље је и чињеница како се друштво односи према наслеђу врхунских интелектуалаца који су стварали у тој средини. Наравно да је у том смислу објављивање Константиновићевих дела како би оно било доступно јавности, суштинска и капитална ствар. Савет за очување мисаоног наслеђа Радомира Константиновића се брине о томе, али ја честитам на реализацији, у суштини, најважније ствари која јесте, а то је објављивање тог незаобилазног опуса. То је оно највредније што можемо урадити за наше друштво када је Константиновић у питању“, казала је том приликом Латинка Перовић.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa