Инфо

25. април 2019.25. апр 2019.
Усвојен Закон о "швајцарцима"

Усвојен Закон о "швајцарцима"

Скупштина Србије усвојила је данас Закон о конверзији стамбених кредита индексираних у швајцарским францима који ће за 15.785 грађана олакшати отплату тих позајмица.

То решење између корисника стамбених кредита у швајцарским фанацима, банака и државе, коштаће 11,7 милијарди динара.

Овај лекс специјалис предвиђа да се преостали дуг конвертује у евре и да се од те суме отпише 38 одсто, а каматна стопа је она која је важила 31. марта 2019. за кредите индексиране у еврима, исте вредности и рочности.
За банке које нису имале у понуди стамбене кредите или су имале несразмерно велике каматне стопе примењен је лимит од 3,4 одсто, плус тромесечни или шестомесечни еуробор за варијабилне каматне стопе, и лимит од четири одсто за фиксне каматне стопе.

Закон је опозиција критиковала јер нису обухваћени сви грађани односно сви који су узимали те позајмице, а исплатили су их или им је одузет стан јер нису могли да кредит исплаћују. Негодовали су и јер држава преузима на себе део трошкова за спровођење тог закона.

-Неки економисти сматрају да држава не треба да плаћа погрешне индивидуалне одлуке, али не треба да оставимо те грађане на улици - одговорио је министрар финансија Синиша Мали.

Скупштина Србије усвојила је данас и допуне Закона о буџетском систему којим је утврђено да плате запослених у предшколским установама буду повећане за девет одсто у односу на децембарска примања.
Агенција Бета

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa