Инфо

21. мај 2019.21. мај 2019.
Шарчевић: Интересовање послодаваца за дуални модел образовања све веће

Шарчевић: Интересовање послодаваца за дуални модел образовања све веће

(Бета) - Представници Града Београда, Министарства просвете и Привредне коморе Србије (ПКС) представили су данас у Скупштини града Национални модел дуалног и предузетничког образовања и оценили да је интересивање послодаваца и ученика за њега све веће.

Градоначелник Београда Зоран Радојичић казао је да ако желимо да развијамо државу у добром правцу "морамо да имамо пројекцију за наредних пет и десет година" и да предвиђамо какви ће образовни профли бити потребни.

"Живимо у времену брзе промене и образовања које је под притиском велике количине информација и зато је важно да се образовни систем прилагоди околностима. Није важно шта сте завршили већ шта знате да радите", рекао је Радојичић.

Он је рекао да очекује да ученици десет школа у Београду у наредној години кроз дуално образовање стекну знања која ће моћи да примењују на најбољи начин.

Министар просвете Младен Шарчевић изјавио је да сада имамо видљив модел дуалног образовања који је пре три године био у "зони препознавања", као и да је интересовање послодаваца све веће.

"Ова зона националног и дуалног образовања мора да буде уређена према околностима које важе у Србији и према томе каква је њена привреда. Врло ретке земље су прво кренуле да раде закон како би заштитиле интерес ученика и породица", рекао је Шарчевић.

Он је рекао да процес истраживања интересовања ђака, вишка и мањка кадрова и онога што предвиђа Привредна комора и даље траје. Казао је да је ове године 4.500 ученика у дуалном моделу образовања, да ће следеће година бити њих 7.500, као и да су кроз законе који су донесени и који треба да се донесу и стипендије дизајниране на другачији начин.

"Поред ситпендирања онога што је квалитетно, сада добјамо и оно што стипендира привреда", рекао је Шарчевић.

Мирјана Ковачевић из ПКС навела је да држава има проблем са дефицитом кадрова и одређених знања и вештина, а да дуални модел отвара врата младима да дођу у компаније и упозају се са техничко-технолошким решенијима, радним навикама и успоставе одговарајуће везе са тим компанијма.

"Привредна комора Србије ће предузети активности да акредитује што више компанија. Ове школске године било је њих 600, а нередне ће бити 880 комапанија које учествују у стручном образовању младих у 48 градова са 36 дуалних профила", рекла је Ковачевић.

У оквиру пројекта Националног модела дуалног и предузетничког образовања предвиђено је да се се посети десет градова у Србији како би се на најбољи начин представио ученицима.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa