Инфо

6. јун 2019.6. јун 2019.
Српски писци из Франкфурта у посети Шапцу

Српски писци из Франкфурта у посети Шапцу

У великој сали Културног центра у Шапцу, вечерас је одржано књижевно вече српских писаца, чланова једног од највећих удружења књижевних стваралаца у Европи и расејању, Српске књижевне радионице из Франкфурта.

Домаћин и организатор вечери је књижевник Драган Филиповић, који је био гост Радионице у Франкфурту, у новембру прошле године, када је своју књигу „Војникова бресква“ представио на једној од манифестација обележавања Дана примирја, које је, Радионица организовала заједно са Генералним конзулатом Србије у Франкфурту.
- Желим да изразим велико поштовање за све оно што ови наши људи чине на очувању и неговању српског језика, културе и идентита српског бића, каже Филиповић.

Јагода Рајтел, председница удружења, песник, Бранимир Митровић, приповедач и песник, Драган Васић и остали представили су шабачкој публици своја остварења, а атмосфери су умногоме допринеле "Шапчанке", које су отпевале две песме "Земљо моја" и "Пукни зоро".

У Трбушцу, испод старих храстова где је пред Мишарски бој поп Пантелија српске устанике прво причестио, а онда одржао опело за оне који ће у бици погинути, домаћин гостима из Франкфурта сутрадан пре подне биће проф. др Марко Тодоровић, који ће им говорити о овом јединственом догађају у светској историји на месту догађаја.

Српски писци из Франкфурта посетиће и Мишар, где ће им домаћин бити председник Извршног одбора Задужбинског друштва "Први српски устанак" из Мишара Стеван Симић. Потом ће посетити Цер, где ће на Споменику Мишарским јунацима положити цвеће. Даље продужавају према Тршићу, Лозници, Гучеву, Троноши...

Опширније у штампаном издању.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa