Инфо

18. јун 2019.18. јун 2019.
Србија и РС граде заједнички противградни систем уз Дрину

Србија и РС граде заједнички противградни систем уз Дрину

(Бета) - Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије Бранислав Недимовић и министар пољопривреде Републике Српске (РС) Борис Пашалић потписали су данас меморандум о изградњи мреже аутоматских противградних станица на територији РС.
Та мрежа треба да штити Подриња са обе стране границе, а њено постављање се очекује идуће године.
"Изградићемо 25 аутоматских противградних станица на простору РС уз Дрину од Зворника до Вишеграда и Руда са десет аутоматских комуникационих стубова", казао је Недимовић новинарима после потписивања уговора.
Он је навео да ће изградња коштати од 700.000 до 800.000 евра што ће платити Влада Србије из буџета.
Недимовић је објаснио да студију за изградњу станица треба да припреме оперативни тимови противградне превентиве РС и Републичког хидрометеоролошког завода Србије.
"Ми ћемо дати све од себе да то буде у функцији наредне године", казао је Недимовић.
Истакао је да се на делу уз Дрину брани простор који је највише био изложен градоносним облацима у претходних десет година.
Додао је да на територији РС није било противградног система јер стари из времена СФРЈ није функционисао, а РС због изразито планинског терена није имала интереса да изгради ту заштиту.
Пашалић ја казао да су већ одређене локације за противградене станице и за антенске стубове.
"Ради се о земљишту у власништву 'Шума' РС, па неће бити проблема правне природе", казао је он.
РС може брзо да почне инсталацију тог система, рекао је он и да очекује да до ове краја године буде постављено неколико лансера.
"Те станице ће бити део система противграде одбране РС који се састоји од 300 аутоматских станица и два радара", казао је Пашалић.
РС ће касније преузети сервисирање станица и набавку ракета.
Он је рекао да је са својим српским колегом разговарао и о проблему масовне незаконите експлоатације шљунка на Дрини.
Објаснио је да је проблем то што граница између Србије и БиХ није усклађена с променљивим током Дрине, те има случајева да катастарске парцеле са обе стране те реке припадају Србији и обрнуто, а постоји и могућност малверзација.
"Идеја је да спречимо те појаве" казао је Пашалић и навео да ће у решавање тог проблема бити укључена водопривредна предузећа обе земље, а разматра се и укључење инспекција и других институција.
Једна од идеја је да се шљунак који прави спрудове и омета проток Дрине користи на пример за најављену изградњу ауто-пута Кузмин-Рача и "брзог пута" од Лознице ка Шапцу.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa