Инфо

3. јул 2019.3. јул 2019.
Изузетно повољна година за комарце

Изузетно повољна година за комарце

Нови број "Гласа Подриња" доноси интервју са Небојшом Софранићем, епидемиологом из Завода за јавно здравље Шабац. Разговарали смо о болестима које преносе комарци, пре свега, о грозници Западног Нила која је код нас присутна.

Од када је У Србији присутна грозница Западног Нила?
- Први случај у Србији забележен је 2012 године. Прошле године био је рекордан број случајева – 415 оболелих, од којих је 36 умрло. У Мачванском округу су три особе оболеле, две у Богатићу и једна у Лозници. До краја јуна ове године није забележен ниједан случај грознице западног Нила у Србији, али се очекује. Од 1. јуна почео је епидемиолошки надзор који траје до краја октобра. С обзиром на инкубацију, од три до дванаест дана, сматра се да ће се први случајеви јавити у јулу.
Који су симтоми?
- Интересантно је да 80% инфицираних нема никаквих симптома, а 20% има благе симптоме – повишену температуру, мучнину, повраћање, што обично прође без дијагностике. Оно што је опасно је да се код једног од 150 инфицираних, обично код људи старијих од 50 година који имају још неко обољење и пад имунитета, појављују неуроинвазивни случајеви болести, са упалом можданица и мозга. Смртност код тих облика је већа.

Интервју у целости можете прочитати у штампаном издању.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa