Инфо

29. септембар 2016.29. сеп 2016.
УЧЕНИЦИ ШКОЛЕ ПРИМЕЊЕНИХ УМЕТНОСТИ ПОСЕТИЛИ МАРИБОРСКУ СРЕДЊУ ШКОЛУ ЗА ОБЛИКОВАЊЕ

ИНСПИРАТИВНО ПУТОВАЊЕ

Од 23. до 27. септембра десет шабачких ученика са професорима и директорком имало прилику да се упозна са радом словеначких вршњака и колега. Отворена и изложба полазника Секције за фотографију и дигиталну графику чијих је тридесет најбољих фотографија даривано домаћинима на поклон
Када су у питању шабачка Школа примењених уметности и мариборска Средња школа за обликовање већ сада се може рећи да је њихова сарадња прерасла у традицију. После априлске посете представника из Словеније десет ученика Школе примењених уметности са професорима и директорком Невенком Ђокић од 23. до 27. септембра боравило је у Марибору.
- Пре свега захваљујем домаћинима из Марибора на позиву да их посетимо. Дружење, кроз упознавање другог града, предела, упознавање са свакодневним животом, навикама и потребама вршњака из Марибора представљали су значајно искуство за наше ученике и сви они из Марибора и Словеније носе предивне утиске. Током боравка могли су да упореде начин живота у Словенији и код нас, да виде колико се у Словенији води рачуна о очувању природе, колико су читаве породице посвећене здравом начину живота, честим одласцима у природу и различитим видовима рекреације. Могли су да пробају штајерска јела, па и слатку питу са сиром, која се многима баш и није свидела. У школи су присуствовали часовима, заједно ручали у школском ресторану, дружили се, стварали заједничку слику. Највећа вредност ових размена управо и јесу пријатељства која се рађају и одржавају, кроз упознавање других народа и култура, јер једино тако, као још увек млади људи, могу упознати и сами себе ““ изјавила је директорка Невенка Ђокић.
Приликом боравка већ су се могли видети резултати размене педагошке праксе. Инспирисани нашом школом, тачније ЉР-кодом у виду мозаика, један такав нашао је примену и у дворишту школе домаћина. По речима директорке Надје Јагер Поповић ЉР-код, уочен у Школи примењених уметности приликом једне од посета, био је инспирација за њихову верзију.
- Било ми је драго када су ми професори из ове школе рекли да би волели да раде у нашој школи, јер „она има душу“, а то је заиста права вредност и нешто што морамо и даље неговати. Мариборска школа је изузетно опремљена најсавременијим наставним средствима, смештена у зграду бивше касарне, преуређена је по врхунским стандардима, велика је, светла, са многобројним садржајима, што заиста оставља леп утисак ““ додала је директорка Невенка Ђокић.
Боравак у Марибору био је садржајан и употпуњен излетом на Похорје, при чему су ученици имали прилику да се возе жичаром, затим обиласком Покрајинског музеја Марибор и његових богатих збирки, посетом изложбе „Мигранти“, у оквиру Фестивала фотографије Марибор, посетама часовима у школи и реализацијом креативне радионице ““ израда заједничке слике на платну великог формата.
- Ово је заиста значајно искуство. Имали смо цртачку и сликарску радионицу. Најпре смо радили на малом формату у две групе које су међусобно сарађивале. Рад смо наставили на два велика формата, акрилним бојама, ученицима сам дао упутства и након два сата смо добили две занимљиве слике. Био је то леп изазов, надам се да ћемо дружење и креативни рад наставити у Шапцу ““ поручио је Златко Прах, професор сликања у Средњој школи за обликовање.
Домаћини су имали прилику да погледају изложбу фотографија полазника секције за фотографију и дигиталну графику Школе примењених уметности под називом „Изложба на дар“. У лепоти тридесет најбољих фотографија из претходног периода, од којих су многе и награђиване, моћи ће да уживају и надаље јер су је својим домаћинима од срца поклонили ученици Школе примењених уметности.
УТИСЦИ
- Размена је супер јер су ваши ученици упознали наш град. Дружили смо се, направили смо и лепе цртеже и слике у школи које ћемо сви памтити - Атена Бошњак, ученица ИВ разреда СШОМ.
- Упознала сам нове људе, видела многа лепа места. Сви које сам упознала су супер. Са Аном, која ме је угостила, била сам и на селу, где смо заједно са баком и деком прославиле њен рођендан. Утисак ми је оставио и час праксе код модних дизајнера, где сам имала прилику да урадим конструкцију сукње, да је потом искројим и сашијем, а њихова професорка Мајда ми ју је поклонила за успомену. Њен утисак је да се у нашој школи много више ради и била је изненађена вештинама које сам показала на том часу - Ивана Круљ, ученица ИИИ разреда ШПУ.
- Било је дивно дружити се са Тијом. Посебно ћу се сећати како смо по цео дан возиле бицикл, не само у Марибору већ и у околини где има много уређених и безбедних бициклистичких стаза - Христина Рајковић, ученица ИИ разреда ШПУ.
- Била сам смештена код Надје. На мене је најјачи утисак оставила њена бака која је плакала када смо се поздрављале при мом одласку - Анастасија Цветић, ученица ИИ разреда ШПУ.
- Мој најјачи утисак је архитектура Марибора, много дивних, старих, очуваних зграда, међу њима и Покрајински музеј који је смештен у дворцу. Сама зграда је прелепа, као и богате збирке барокних скулптура и слика које смо видели - Јелена Чеивановић, ученица ИИИ разреда ШПУ.
О. Гавриловић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa