Инфо

29. септембар 2016.29. сеп 2016.
БЕЛЕ БУНДЕВЕ ПЕТРА ВЕШИЋА ИЗ МАЧВАНСКОГ МЕТКОВИЋА

ЛЕК ПРОТИВ ГРИПА

Саставни део бројних лекова и укусних јела. Најслађи комади из старог шпорета
Поред пшенице, кукуруза, соје, луцерке и других традиционалних пољопривредних култура за Мачване, Петар Вешић, угледни домаћин из Метковића, више од десет година у сетвеној структури, на својим и њивама које узима у закуп, гаји беле бундеве. Тако је поступио и ове године. Грешке нема о чему најбоље сведочи његова њива од педесетак ари, недалеко од куће. Беле бундеве које пролазници могу увек да виде, јер су крај прометног асфалтног пута, родиле су као ретко када.
- Све им је погодовало, почев од сетве, ницања и комплетне даље неге коју уредно спроводим. Очекујем солидан принос ( око два вагона са 50 ари ) и лепу зараду. Сигурно и то се понавља дуго, биће више него од пшенице или кукуруза, које ми без обзира на све традиционално сејемо.
Бундеве нису захтевне. Али нема сумње, мора се мало повести рачуна, почев од добре селекције семена, коју сам спроводим, до заштите од корова. Конкретно, сада су добро родиле. Мој рад и труд није изостао, а ево тако рећи пред бербу уочавам напад неког црва који би могао да им науди, каже Петар.
Своје “љубимице“ прописно негује и стално надзире. Кад треба залива их, а муштерије знају да цене квалитет који постиже.
- Са пласманом и квалитетом нема проблема. Потражња је готово увек већа него понуда. Моји купци, унапред резервишу робу. Углавном је продајем у свежем стању, мада на пијаци добро иду и комади из старог шпорета. За то је већ задужена супруга Јела. Људи су уочили да су беле бундеве добар лек за многе болести. Позитивно доприносе лечењу од грипа. Могу се јести и као додаци разним јелима, закључује наш саговорник, задовољан како су беле бундеве ове године просто начичкане на његовој њиви, недалеко од куће.
Љ.Ђ.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa