Инфо

29. септембар 2016.29. сеп 2016.

Пастеризован краставац 0,720

Краставци су укусно, нискокалорично поврће са високим садржајем витамина А, Б и Ц. Богати су и минералима, посебно калијумом, као важним за детоксикацију тела, односно елиминисање токсина. Имају благотворно дејство на органе, јер се захваљујући садржају воде и минералних соли поспешује диуреза а тиме и елиминација отпадних материја, присутних у нашем организму.
Имају веома низак садржај калорија са потупним одсуством холестерола. Због тога се препоручују онима који имају вишак килограма, јер могу да се уклопе у све видове дијета. Смањују ниво холестерола у крви, могу регулисати притисак и утичу на правилно варење.
Конзумирањем краставаца смањује се ризик од настанка и развоја неколико врста рака, укључујући канцер јајника, материце и дојке, елиминисањем ефеката неких штетних једињења. Поред тога краставац је значајна сировина у фармацеутској индустрији за израду разних козметичких препарата. У нашој земљи краставац за кишељење углавном се производи у два основна агротехничка рока и то у пролећној сетви (крајем априла и почетком маја) и у летњој сетви. У нашим условима као други усев углавном се производе краставци за туршију и индустријску прераду, и то краставци ситних плодова у типу корнишона (И класе 3-6 цм; ИИ класе 6-9 цм и ИИИ класе 9-12 цм).
САСТОЈЦИ:
10кг И класе корнишона
8 л воде
240 г шећера
240 г НаЦл (кухињска со)
2 дл 80% есенције
Зачине по жељи: бибер у зрну, слачица, цвет суве мирођије, црни и бели лук.
Корнишоне добро оперите и осушите их. За то време у сваку чисту теглу 0,720 стављати зачине: неколико зрна црног бибера, 1 кашичицу слачице и мало сувог цвета мирођије , црни и бели лук. Када су корнишони осушени, ређати их у теглу чврсто један до другог, све док се не напуни.
НАЛИВ: У воду додати со и шећер и сачекати да раствор проври. Када раствор проври додати есенцију и пустити да ври још 10 минута. После тога врућим наливом налијте тегле до врха (да прекрију горњи слој корнишона) и затворите их металним поклопцем.
ПАСТЕРИЗАЦИЈА: У велики лонац (посуду, дубоку шерпу) налијте воду, ставите напуњене тегле са корнишонима и постепено их загревајте до 85 0Ц (момента струјања воде, не треба да кључа). Најидеалније би било да се температура мери термометром. На температури од 85 0Ц пастеризовати 35 минута. Краставце оставити да се охладе у тој води или их расхладите хладном водом.
САЛАТА ОД ПЛАВОГ ПАТЛИЏАНА
Плави патлиџан је пореклом из Индије и Шри Ланке. Спада у ред најздравијих намирница.
Богат је калијумом, који у сарадњи са натријумом регулише ниво воде у телу и нормализује рад срца. Садржи и мање количине магнезијума, мангана и бакра.
Од витамина, најзаступљенији су витамини Б, понајвише Б1, Б3, Б6 и фолати. Оно што плави патлиџан чини високовредном намирницом није његов витаминско-минерални садржај, већ фитонутријенти који поседују антиоксидативна, антиканцерогена и противупална својства.

САСТОЈЦИ ЗА САЛАТУ:
-10 кг плавог патлиџана
-500 г белог лука
-250 г љуте папричице (чили, феферони)
-3 л воде
-1 л алкохолног сирћета 9%
-300 г НаЦл (кухињске соли)
-300 г шећера
-1 л уља
Плави патлиџан очистити од спољашње коре, а мезокарп (месо) исецкати на ситне коцкице (1цм х 1цм). Такође бели лук и љуте папричице исецкати на ситно. Налив ћете припремити тако што ћете скувату 3 л воде, 300 г кухињске соли и 300 г шећера. Када проври додати 1 литар алкохолног сирћета и пустити да ври још 10 минута. Затим ћете налив измешати са уситњеним плавим парадајзом, љутом папричицом и белим луком. Са добијеном смесом напуните тегле. После тога сваки дан додавати у сваку теглу по 10 мл уља (10-12 капи) док не потрошите 1 литар.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa