Инфо

29. септембар 2016.29. сеп 2016.
ПОЗИТИВНА СТАТИСТИКА ПОЛИЦИЈСКЕ УПРАВЕ

МАЊЕ НАРУШАВАЊА ЈАВНОГ РЕДА И МИРА

Према подацима Полицијске управе Шабац, у току првих осам месеци ове године, у односу на исти период 2015. године, знатно је смањен број прекршаја против јавног реда. Укупан број прекршаја до 1. септембра ове године је 1.096, док их је за исто време прошле године учињено 228 више. Регистровано је и мање извршилаца прекршаја у истом периоду, 1.310 у односу на 1.601.
Миодраг Андрић, официр за јавни ред и мир у одељењу полиције Шабац, наводи да је за добре резултате заслужан, пре свега превентивни рад. Једним делом је томе, ипак допринела и промена законске регулативе.
-Већ осам година имамо смањење броја прекршаја. Од 2008. године скоро 50 одсто мање. Насиље у породици се сада третира као кривично дело, а не као прекршај. Такође, почетком године је дошло до промене Закона о јавном реду и миру, па је гласна музика у угоститељским објектима сада у надлежности комуналне полиције. Ми немамо инструменте којима се мери јачина буке, али излазимо на лице места и упозоримо онога ко врши прекршај, објашњава Андрић.
Статистика, очекивано, показује да се више кршења јавног реда и мира дешава викендом. Алкохол и већа концентрација људи на улицама и у угоститељским објектима „заслужни“ су за то.
Међу извршиоцима прекршаја 197 су жене, а регистровано је и 37 малолетника. Жене, кажу у полицији, чине исте прекршаје као и мушкарци. Мало више се свађају, али ни туче им нису стране.
Када је превенција у питању посебна пажња је посвећена безбедности у школама. Лица евидентирана као вишеструки повратници у вршењу тежих прекршаја против јавног реда и мира и кривичних дела са елементима насиља, као и точење алкохолних пића малолетницима у угоститељским објектима у близини школа, под појачаном су контролом.
-Наставља се реализација заједничке акције Министарства просвете и Министарства унутрашњих послова, под називом “Школски полицајац“. Појачано ангажовање униформисаних полицајаца кроз позорничку и патролну делатност, усмерено је првенствено на постизање потребног нивоа безбедности ученика и наставног особља, наводи Андрић.
Такође, велика пажња посвећује се и насиљу у породици. Велики значај у овој области дат је превентивном раду кроз сарадњу са другим државним органима и локалном заједницом.
Исказани подаци односе се на Полицијску управу Шабац, која обухвата осам општина: Шабац, Лозницу, Богатић, Владимирце, Коцељеву, Љубовију, Мали Зворнник и Крупањ.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa