Инфо

29. септембар 2016.29. сеп 2016.
ДЕЧЈИ ХОР „ЛИРА“ ОШ „МИЋА СТАНОЈЛОВИЋ“ КОЦЕЉЕВА

ИСТРАЖУЈЕМО МУЗИКУ ЈЕР ВОЛИМО ДА ПЕВАМО

У Основној школи „Мића Станојловић“ у Коцељеви култ хорског певања изузетно се негује. Иако мало место, које броји око 4.000 становника, изнедрило је доста награђених талената као што су Марија Ракић, Катарина Петровић, Теодора Дајић, Анастасија Антонић. Оне су својим карактеристичним вокалним способностима често остављале публику без даха у самосталним изведбама композиција различитог жанра.
Идејни творац Дечјег хора „Лира“, проф. музичке културе Иван Марковић, стечено знање, вештине и љубав према музици, ставио је на располагање даровитој деци, како би, на најбољи начин, допринео да ученици заволе музику и све њене чари. Првобитно, приликом оснивања, марта 2012. године, Дечји хор „Лира“ бројао је двадесет чланова узраста од петог до осмог разреда. Кренули су са репертоаром који је био нешто другачији у односу на традицију која се односи на хорско певање. Уз консултације са ученицима дошло се до заједничког музичког програма. На репертоару су се нашле композиције, жанровски подељене, од народне традиције до савремене поп музике, на осам светских језика, али свакако јако популарне у свету филмске уметности, анимираних филмова, народних песама из Израела, Италије, Шпаније и др. За четири године постојања, хор се представио низом солистичких концерата, од којих су многи били намењени и у хуманитарне сврхе. Кренули су да раде са малом клавијатуром, а потом је проф. Марковић, за велики уложен труд и рад, добио полуконцертни клавир од Мире Адање Полак.
Током година постојања смењивале су се генерације деце и хор је добијао све више на значају, а самим тим број чланова увећавао се. У овој школској години хор ће прославити петогодишњицу постојања. У жељи за иновацијама проф. Марковић је у хор укључио и ученике млађих разреда тако да, након завршене аудиције, сада броји седамдесет чланова. У свом новом саставу представили су се на недавно одржаном Фестивалу зимнице у Коцељеви. Нови чланови хора уживали су на сцени и нису могли да сакрију своје задовољство што су постали део једне тако велике екипе.
- Ове године имамо доста планова у циљу обележавања петогодишњице постојања Дечјег хора „Лира“. Кренули смо скромно, али имамо велике планове. Деловање хора не сврставам под професионални већ као аматерски дечји хор који може да покаже квалитет талентоване деце. У току је увежбавање новог програма који је поново одабран по жељи ученика уз моје мале сугестије. Сматрам да ће нешто што се воли из душе засигурно пренети и позитивне вибрације на публику. Ту ће бити нове песме на хебрејском, италијанском, француском али и нумере из наше народне традиционалне музике. Нећемо одмах открити о којим композицијама је реч. Препустићемо да публика ужива на нашим будућим концертима у Коцељеви, Шапцу, Ваљеву - рекао је проф. Марковић.
О. Г.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa