Инфо

13. октобар 2016.13. окт 2016.
СПУШТЕНА ЗАВЕСА НА 12. РЕВИЈУ ПОЗОРИШНИХ ПРЕДСТАВА „ТЕАТАР НА ПРАВОМ ПУТУ“

Калдерон за сва времена

Премијерним извођењем представе Саше Радоњића „Клуб љубитеља смене 8“ у режији Филипа Марковиновића, а у извођењу глумаца Шабачког позоришта Љубише и Страхиње Баровића, прошлог петка приведена је крају десетодневна манифестација. По одлуци жирија најбоља представа „Живот је сан“ Шабачког позоришта
Живот је сан, како давно изрече Калдерон, а потврди директор Шабачког позоришта Зоран Карајић на отварању 12. Ревије позоришних представа „Театар на правом путу“. И сањало се током десет вечери заједно са глумцима на сцени. Сањало о свим оним стварима које и чине наш живот. А и шта је позориште него одраз свега онога што нас мучи, брине, тишти. Све то уз одређену дозу трагикомедије, сатире, па и љубави, понекад у обрисима невиности, а понекад необуздане страсти, па и на крају изворне анималности
То је живот. То је позориште. Две стране једне исте медаље. И показало се прошлог петка да је истински победник стварности преточене у Калдероново дело „Живот је сан“. И по одлуци жирија и по коментарима публике представа Шабачког позоришта у режији Александра Лукача доказала је зашто можемо рећи: „Калдерон за сва времена“. Калдеронове речи написане 1635. године више него одлично свој одјек су направиле и у Лукачовој адаптацији која је користећи естетику хаоса и сан као парадигму забавила, али и замислила гледаоца.
А пре проглашења, за крај, домаћин ревије понудио је још једну, четврту по реду премијеру, што ниједно позориште до сада није урадило у тако кратком временском року на почетку сезоне. У својој адаптацији дела Саше Радоњића „Клуб љубитеља смене 8“ Филип Марковиновић, позоришни, филмски и ТВ редитељ, на Велику сцену „Љубиша Јовановић“ поставио је узбудљиву причу у форми шпијунског трилера. У извођењу Љубише и Страхиње Баровића, унутрашњи слој приче који открива извесну манипулацију и инструментализацију уметности у сврху прљавих послова тајних служби, добио је своју праву конотацију која се опет може подвести под Калдеронову, али и животну чињеницу, да је живот сан. А шта је позориште него одсањани животни сан ма какав он био.
БЛИЖИ ПУБЛИЦИ
Разноврсне представе привукле су велики број публике током десетодневне Ревије. Задовољство виђеним и показаним изразио је и директор Шабачког позоришта Зоран Карајић.
- Постоји један тренд који смо ми некако независно и сами присвојили. То је да се раде представе како би им публика била што ближа. Скоро сви користе ту варијанту да публика буде на сцени што се показало више него добро.
О. Г.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa