Инфо

13. октобар 2016.13. окт 2016.
СТАБИЛИЗОВАНА ОТКУПНА ЦЕНА СВИЊА, А У ПРОДАЈНИМ ОБЈЕКТИМА ЦЕНОВНА РАЗНОЛИКОСТ

КУПОВИНА НА АКЦИЈИ

Унапред обезбеђен купац, количина и утврђена цена, обезбеђују стабилност у пласману и наплати утовљених свиња, каже Бранислав Недимовић, министар пољопривреде и заштите животне средине у Влади Републике Србије, а робне резерве треба реформисати. Продавци разним “триковима“ покушавају да продају свеже свињско месо
Недавно је свињско месо драстично поскупело и највише забринуло крајње купце. Држава није реаговала интервенцијом из робних резерви.
- Решење тог проблема не лежи у робним резервама, већ у уговореној производњи. Дакле, само уколико се унапред обезбеди познати купац и договори количина, а самим тим и цена по којој се одређени производ продаје, можемо очекивати да циклуси који постоје сваке године немају тако драстичан утицај на свињарство. Било да је реч о прениским или превисоким ценама, каже Бранислав Недимовић, министар пољопривреде и заштите животне средине у Влади Републике Србије.
Позната је чињеница да не постоји забрана увоза. Све друго може се користити, као мера у стабилизацији тржишта, напомиње министар. Својевремено увођени прелемани, по захтеву пољопривредних произвођача, примењивани су као својеврсна заштитна мера. Вршен је и интервентни откуп са истим циљем. По речима министра Недимовића ово су показатељи да држава чини максималне напоре како би заштитила своје произвођаче.
- Кад се погледа велики број захтева за увоз, могу рећи да то у пракси није тако. Наиме, фирме себи, за сваки случај, обезбеде дозволе за увоз већих количина, а у пракси увезу знатно мање меса, додаје министар напомињући да се улога робних резерви мора променити. Први човек српске пољопривреде најављује и Закон који ће робним резервама дати више могућности да снажније, брже делују користећи знатно већа средства.
У међувремену откупна цена товљеника се стабилизовала, а мачванске сточаре највише брине најављени долазак великог немачког произвођача свиња. Наиме, страх им је да тако не постану надничари на сопственим имањима.
- Било како било нама је најважније да цена свињског меса у продавницама буде што приступачнија нашим примањима, али то нажалост није тако. Трговци се, истина, труде да разним “триковима“ учине набавку меса приступачнијом. Зато је све актуелнија куповина на акцијама или са одложеним плаћањем. Наравно, то би требало да буде добар “мамац“ купцима, али често није и отуда се многи одлучују да тове свиње искључиво за своје потребе, каже Јелена Мартиновић, домаћица из Богатића.
Велики произвођачи који у својим модерним оборима хране доста товљеника, покушавају да излаз из често незавидне ситуације пронађу на светском тржишту. У томе их највише спречава чињеница да и даље вакцинишу свиње против куге.
- Већ следеће године очекујем да се са вакцинисањем свиња престане. После тога потребно је да прође одређен период без нових случајева заразе, како би се земља сматрала ослобођеном од свињске куге. Тиме би, бар по овом питању, била обезбеђена дозвола за пласман свиња на тржиште Европске Уније, закључује министар Недимовић, истичући да је то један од задатака на коме се ради и не може се решити “преко ноћи“.
Љ. Ђ.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa