Инфо

13. октобар 2016.13. окт 2016.
Књижевно вече у Крупњу

ЗАВИЧАЈНЕ И ДРУГЕ ПЕСМЕ

У Библиотеци „Политика“ у Крупњу у четвртак 13. октобра представљена је књига песама завичајног писца Видоја Пајића под називом „Завичајне и друге песме“. Видоје Пајић рођен је у Кржави код Крупња 20. јануара 1955. године на Јовањдан у патријархалној сеоској породици. Збирку песама аутор посвећује покојној супрузи и прецима изгинулим у боју на Мачковом камену и другим ратиштима.
Аутор збирке песама, Видоје Пајић, почео је да се бави писањем песама веома касно, али како сам аутор каже „песме су настајале одједном, у тренутку, и ако их одмах не запише после тога не може да их састави“, што значи да је песник тренутка и инспирације у датом времену. Зато су написане песме дуго склапане у ову збирку песама, подељену у осам циклуса.
У првом циклусу „Живот живим“ нижу се песме посвећене животу обичног човека у данашњем времену. Песник први циклус завршава песмом „Три другара“ у којој изражава велику сумњу у другарство друга који је отишао за бољим животом.
Други циклус песама „Песме о завичају“ песник је са носталгијом посветио простору на којем живи. Овај циклус песама заправо говори о завичају песника, лепотама и његовом значају. Такође овај циклус песама представља и сам наслов књиге песама Видоја Пајића. Песник своју љубав према завичају испољава кроз простор који га окружује и који је остао у срцу аутора.
Трећи циклус песама „Србија у срцу“ посвећен је домовини, вољеној Србији, коју песник неизмерно воли, али и патњи кроз коју је прошла.
Четврти циклус песама, „Љубав је увек жива“, обухвата највећи део књиге где песник испољава своју љубав према вољеним особама.
Циклус „Сећање на детињство“ обухвата две песме које истичу дечје згоде и незгоде у периоду ауторовог детињства.
Шести и седми циклус песама представља аутора као изузетно привржену личност деци и животињама што истиче у песмама „Деци с љубављу“ и „Моји љубимци, питоми и дивљи“.
Аутор књигу песама завршава циклусом „Чувајмо природу и она ће нас“ у којем се истиче велика брига аутора за очувањем животне околине.
Душан Жугић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa