Инфо

16. јул 2009.16. јул 2009.
„МЛАДИ КАО ПОЛИТИЧКИ ЛИДЕРИ У СРБИЈИ“ ““ ВРАЊЕ

ПОГЛЕД У БУДУЋНОСТ

У Врању досад нико није дошао на идеју да створи једну јаку политичку странку младих. Они су засад организовани по разним странкама, али су листом спремни, без обзира на партијску припадност, да раде заједнички у интересу града
У Врању, као и у већини градова Србије, млади су у последњих двадесетак година на питање „да ли вас интересује политика“ најчешће одговарали са „не“, уз уобичајене изговоре типа „ништа се не мења“, „не видим како ја могу нешто да променим“ или „сви политичари су исти“. Уз изузетке међу младима (углавном блиске социјалистима), који су још деведесетих схватили да у Врању могу до посла једино уколико су чланови СПС, слободоумни младићи и девојке углавном су игнорисали политику до 2000. године. По природи ствари и она је, самим тим, игнорисала њих.
Ствари су се у многоме промениле од чувеног „Петог октобра“ када су младима и на овом подручју отворио маневарски прстор да на различитим политичким нивоима, и то властитим ангажовањем, утичу на одлуке од важности за њихов и живот свих грађана у локалу. Већина политички амбициозних девојака и младића већ је деловала кроз невладин сектор и омладинске организације које су учествоале у протестима. Уследило је полагано укључивање у политичке кампање и страначки живот.
У Врању досад нико није дошао на идеју да створи једну јаку политичку странку младих. Они су засад организовани по разним партијама, прецизније у склопу политичких омладинских мрежа са различитим политичким афинитетима и циљевима. Иако се данас млади политички лидери, па и њихови вршњаци у политици, овде куну у сопствене добре намере и идеологију странке којој припадају, њима је вероватно савршено јасно да је у овом тренутку једини пут до успеха (посао, новац, моћ) партијски.
Срђан Декић, председник омладине СПС, каже да млади у тој странци планирају да у скоријој будућности утичу на значајније подмлађивање партије на локалном нивоу. То би требало да донесе неке „нове ветрове“ и унапреди рад странке, али и развој града.
- Стога ће за чланове Савета омладине Градског одбора СПС Врање значајан политички изазов бити преузимање руководећих политичких функција у странци. Мислим да смо већ успешно одговорили неким политичким изазовима у прошлости, као што је укључивање младих у органе партије, па очекујемо да ће наше мишљење и политички ставови у склопу странке бити на цени у већој мери него досад - каже Декић...

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa