Инфо

27. октобар 2016.27. окт 2016.
Обнова инфраструктуре у општини Крупањ

МОСТ ПРИЈАТЕЉСТВА

Донације Друштва Црвеног полумесеца Кувајта и Државе Кувајт Републици Србији за обнову од поплава из маја 2014. године
На реци Ликодри у Крупњу 20. октобра 2016. године отворен је „Мост пријатељства Србије и Кувајта“ изграђен средствима донације Друштва Црвеног полумесеца Кувајта и државе Кувајт Републици Србији за обнову од поплава из маја 2014. године. Присутнима су се обратили амбасадор Кувајта у Србији Његова екселенција Јусуф А. Абдулсамад, генерални менаџер Црвеног полумесеца Кувајта Абдул Рахман Ал-Оун, директор Канцеларије за управљање јавним улагањима Марко Благојевић и председник општине Крупањ Иван Исаиловић.
Амбасадор Кувајта Јусуф А. Абдулсамад истакао је да досадашња сарадња између Кувајта и Србије резултат искреног пријатељства две државе и два народа који и убудуће треба да помажу једни другима.
- Надам се да ће мештанима овај мост знатно олакшати живот после свега што су преживели током поплава. Кувајт је срећан када може да помогне својим пријатељима и зато је наша држава 2014. године од Уједињених нација добила титулу светског центра за хуманитарни рад - истакао је амбасадор.
За изградњу два моста на рекама Ликодри и Богоштици издвојено је више од 260.000 евра. Средства су обезбеђена из донације Друштва Црвеног полумесеца Кувајта (229 хиљада евра) и Фонда солидарности Европске уније (око 32 хиљаде евра). Директор Канцеларије за управљање јавним улагањима Марко Благојевић рекао је да је држава Кувајт у протекле две године пружила значајну помоћ Србији.
- Само посредством Канцеларије је након поплава у обнову Крупња уложено више од 11 милиона евра. Реконструисан је пут на релацијама Крупањ-Коренита и Крупањ-Љубовија, а завршава се и санација јаловишта у Костајнику у шта је уложено око два милиона евра из Европске уније. У Крупњу је изграђено још пет мостова, уложено је у обнову инфраструктуре, санацију клизишта, а милион и по евра утрошено је у изградњу насипа око речних корита и четири бране. Обновљен је стационар, амбуланта у Белој Цркви, а спрема се и обнова крупањског Дома здравља - рекао је Благојевић.
Председник општине Крупањ Иван Исаиловић је говорио и о стратегији развоја општине са акцентом на мостове и њихов значај.
- Заиста ми је велико задовољство што могу да се у име грађана општине Крупањ и у своје лично име захвалим држави Кувајт на помоћи коју је пружила нашој општини у за нас тешким временима. Крупањ је сиромашна општина која сама, без помоћи државе Кувајта и других значајних донатора, а наравно и велике подршке Републике Србије, не би успела да овако брзо отклони последице поплава - истакао је председник општине Крупањ Исаиловић.
По отварању моста на реци Ликодри, гости и домаћини су званично пустили у промет и нови мост на реци Богоштици. За наредни период се припремају нови пројекти сарадње који ће за Крупањ и Србију бити од изузетне користи.
Душан Жугић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa