Инфо

10. новембар 2016.10. нов 2016.
ОШ „НАТА ЈЕЛИЧИЋ“:

Реаговање на текст “Вршњачко насиље све присутније“

Поводом догађаја од 8. 11. 2016. године који су се десили у ОШ „Ната Јеличић“ у Шапцу, школа жели да изда следеће саопштење за јавност:
Дана 8. 11. 2016. у дворишту школе пре почетка часова, дошло је до вербалног, а затим и физичког конфликта између два ученика трећег разреда: Уроша Богићевића и Дениса Марковића. Узрок свађе била је игра сличицама. После неколико размењених псовки, Денис Марковић је ударио Уроша Богићевића у пределу носа. Након тога Урош Богићевић се обратио дежурној учитељици Мирјани Арсеновић са тврдњом да га је Денис Марковић из другог одељења ударио. Учитељица га је умирила, и како на ученику нису биле видљиве никакве повреде, упутила га је да се обрати својој учитељици. Стручни сарадници су одмах позвали учитеље оба ученика. Душан Новаковић, учитељ Дениса Марковића изјавио је да му је Денис већ пријавио да је ударио Уроша јер га је овај гурнуо и опсовао. Хтео је да му удари шамар, али га је закачио по носу и образу. Учитељ је телефоном обавестио Денисову мајку о догађају и позвао је да дође сутрадан у школу. Психологу и педагогу је Урош рекао да су се “тапкали“ сличицама и пошто је мислио да ће Денис да му узме сличице, он га је гурнуо, а овај га је ударио у нос.
Пошто је Урошево одељење имало први час енглески језик, психолог је са Урошем отишла у његову учионицу. Обавестила је наставницу енглеског Виолету Симић о догађају, с молбом да то пренесе учитељици Живки Беговић која их преузима следећег часа. Подсетила је да учитељица треба одмах да обавести родитеље. Наставница Виолета је то и учинила.
Тог дана, на другом часу, сви ученици трећег разреда су заједно имали предавање које је реализовала Служба хитне медицинске помоћи ДЗ Шабац на тему: „Саобраћајни трауматизам деце и њихова безбедност у саобраћају“. Према тврдњи учитељице Живке Беговић, Урош је био весео као и сва остала деца и пријављивао се да учествује у демонстрацији, што може да се документује фотографијом коју смо добили од учесника предавања.
Сутрадан је на заказани разговор са родитељима ученика Уроша Богићевића дошао и адвокат којег су родитељи ангажовали. Уз то, у школи су се појавиле новинарске и ТВ екипе, које су, такође, родитељи Уроша Богићевића позвали, што је за школу било непримерено, будући да то није уобичајено за овакву врсту састанака.
Пре, за време и после састанка уследиле су многобројне увредљиве, неистините и непримерене изјаве оца дечака Уроша Богићевића.
Сам начин обраћања и изношење неистина руши углед школе и ауторитет образовних институција у целини. Приоритет наше школе је безбедност и сигурност ученика, а при том су испоштоване и све безбедносне процедуре којима школа располаже.
Заиста је тешко и замислити да би у једној образовно-васпитној институцији наставници, учитељи, стручни сарадници и особље службе хитне помоћи потпуно незаинтересовано посматрали претучено, уплашено и крваво дете у свом окружењу.
Тешко нам пада што се име наше школе помиње у овако негативном контексту, а свесни смо колико труда и енергије улажемо у наш посао. На одељењском већу, наставници школе су изјавили да су веома повређени што се име школе на овакав начин представља у медијима.
Управо због истине и свега доброг, позитивног и квалитетног што наша школа пружа својим ученицима, желимо да обавестимо медије и јавност да ће школа „Ната Јеличић“, као и до сада, и надаље бити извор креативности, знања и позитивне енергије.
С поштовањем,
директор и колектив школе “Ната Јеличић“

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa