Инфо

17. новембар 2016.17. нов 2016.
ПРЕДСТАВЉЕН ПРОЈЕКАТ ЗА ДУХОВНИ И СПОРТСКО РЕКРЕАТИВНИ КОМЛЕКС У КАСАРСКИМ ЛИВАДАМА

ШАБАЧКИ ТОПЧИДЕР

У седишту Епархије шабачке, на конференцији за медије, представљен је пројекат за Духовни и спортско-рекреативни комплекс у Касарским ливадама. На недавно одржаном Интернационалном салону урбанизма у категорији „Пејзажна архитектура кроз студије, истраживања и пројекте“ трећу награду за овај пројекат добили су одговорни урбаниста, архитекта Александра Саватић, инжењер хортикултуре Јелена Петровић и радни тим ЈУП “План“.
- У овом тренутку имамо израђен пројекат и очекујемо извођачка решења, на основу којих ћемо видети износе и један део тога финансирати из градског буџета. Ми смо спремни да у сваком тренутку, где год постоје расположиви фондови улажемо новац и трудимо се да реализујемо пројекте средствима ван градског буџета, изјавио је градоначелник Шапца, Небојша Зеленовић.
Према речима владике Лаврентија, жеља Епархије шабачке је да помогне народу, првенствено младима - Направили смо прве кораке, захваљујући дародавцима који су пре мене овде живели и мислили на будућност више него на себе, да би српска омладина имала најбоље услове. Желео бих да се тамо, недалеко од града, у лепој природи са језером и идеалним условима за рекреацију, наши суграђани опусте и да им то буде омиљено излетиште, нека врста Топчидера за Шабац.
На имању које је владика Максим откупио почетком 19. века, пројекат за поменути комплекс планиран је на шест хектара. Подразумева верски, спортски, образовни и рекреативни садржај.
- Комлекс садржи Духовни центар са храмом посвећеном Светом Сави, који је пројектовала архитекта Љубица Бошњак. Планиран је парк који ће бити саставни део система зелених површина Шапца, у оквиру кога ће бити Полигон за развој моторичких способности деце, Амфитеатар у рељефу, Дечје игралиште и летње учионице, као и водене површине, фонтане, језеро и базени. У оквиру комлекса, постојаће и Спортски центар са атлетским стадионом, мултифункционалним и теренима за тенис. Такође, планиран је и смештајни капацитет за децу и спортисте и комлетна инфраструктура, рекла је Саватићева.
М.Ф.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa