Инфо

24. новембар 2016.24. нов 2016.
НА ЗИМОВАЊЕ ИДЕ МАЛИ БРОЈ ШАПЧАНА

СНЕГ ИЗ ТОПЛИХ СТАНОВА

За породични одмор битна удаљеност дестинације. Заљубљеници у скијање спремни на веће жртве
Први снег само што није. Деца ће му се обрадовати и понека романтична душа. Већина ће, ипак, помислити на све проблеме које снег доноси. Још када почне да се топи...
Због тога је најлепше зиму, или бар један њен мањи део провести негде на планини. Нису, међутим, ово више она времена када је просечна породица могла да приушти себи и зимовање и летовање. Тако се знатно већи број људи опредељује да оде негде на море, а зиму да проведе код куће, и нада се да ће грејање бити добро.
- Нажалост, ове године имали смо веће непланиране трошкове, тако да не верујем да ћемо ићи на зимовање. Последње три ишли смо на Јавор. Савршено је за породицу. Права зимска идила упакована у сеоски туризам. Када би се десила нека позитивна промена на финансијском плану, поново бисмо ишли на исто место, каже Сања Клапчић.
Душан Радојчин, власник агенције „Ника травел“ наводи да се породице углавном одлучују за неке ближе дестинације, као што су Дивчибаре или Златибор. Каже да у последње време родитељи често искористе када деца оду на рекреативну наставу да их посете, па да и сами проведу пар дана на некој од планина у Србији. На тај начин успевају знатно да уштеде.
Некада није недостатак новца препрека, него је једноставно тешко уклопити све коцкице ““ посао, кућа, дечји распусти.
- На право зимовање не идемо јер смо због посла у време зимских месеци баш везани за Шабац. Због тога, бар два пута годишње, у касну јесен или пред почетак пролећа, одемо на викенд одмор у Врујце или на Дивчибаре. Близу је, цене су повољне, а поред лепе природе постоје и базени у хотелима. Све што је потребно за инстант пуњење батерија до лета и годишњег одмора, каже Тања Радуловић.
Зими се ипак највише радују истински заљубљеници у скијање. За добру ски-стазу спремни су да жртвују много тога.
- Код нас професионалне стазе постоје само на Копаонику, па људима досади да годинама скијају на истој стази. Зато се скијаши интересују углавном за иностранство. Најповољнија је Бугарска, а најпопуларније њихово зимовалиште Банско. Поред тога, одлазе и у Француску, где постоје стазе и за почетнике и за професионалце. Смештај је веома повољан, доста јефтинији него на нашим познатим планинама, само је пут скуп. Најатрактивнија је свакако Швајцарска, али тамо одлазе богатији Београђани, за Шапчане је то ипак скупо, објашњава Душан Радојчин.
Наш саговорник каже да у Шапцу има доста сноубордера. Од стаза у близини, поред поменутог Банског, интересантна им је и Јахорина, а у последње време постоји занимање и за Словенију.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa