Инфо

24. новембар 2016.24. нов 2016.
ДЕЛЕГАЦИЈА ГРАДА ШАПЦА ПОСЕТИЛА ТАЈВАН НА ПОЗИВ ЕВРОПСКЕ БАНКЕ ЗА ОБНОВУ И РАЗВОЈ

ПАРТНЕР ЗА ПРОЈЕКТЕ УШТЕДЕ ЕНЕРГИЈЕ

Заменик градоначелника Шапца Душан Костадиновић и члан Градског већа Славиша Костадиновић недавно су били у посети Тајвану, а на позив Европске банке за обнову и развој.
Ова посета за циљ је имала упознавање представника европских градова са новим технологијама уштеде енергије као и размене искустава са представницима јавног сектора који су се одлучили за примену тих метода.
- Посета је од великог значаја, јер смо имали прилику да се непосредно уверимо у напредак по питању уштеде енергије. На овом скупу, поред Шапца, из Србије је учествовао једино још Крагујевац, што говори о томе да је ЕБРД у нашем граду препознао поузданог партнера за реализацију пројеката који за циљ имају енергетску ефикасност ““ каже за „Глас Подриња“ Душан Костадиновић, заменик градоначелника Шапца.
Према његовим речима, била је то прилика да се на лицу места види примена енергетске ефикасности, као и модели јавно-приватног партнерства који су довели до те реализације.
- Главни град Тајвана ““ Тајпеи је право чудо када говоримо о енергетској ефикасности. У том граду су примењена јавно-приватна партнерства у области јавне расвете, спалионицама смећа, јавног превоза и соларне производње електричне енергије ““ истиче заменик градоначелника.
Он додаје да је нека од решења могуће применити и у Шапцу, и да је једна од добрих ствари у вези са овом посетом и та што су гости имали прилику да се упознају са директним произвођачима који су својим производима омогућили енергетску ефикасност. Према речима Славише Костадиновића, члана Градског већа, ЕБРД жели да реализује пројекте са оним градовима у Србији који имају потенцијале и директно их повезују са произвођачима.
- Шабац је један од ретких градова у Србији који је далеко одмакао када је реч о енергетској ефикасности. На једном делу стамбених зграда су урађене нове фасаде којима се штеди потрошња енергената, у процедури је промена јавне расвете, а готово је извесна реализација пројекта изградње топлане на биомасу - наглашава наш градски већник.
Наши саговорници су јединствени у оцени да ће град Шабац и даље наставити да ради на примени енергетске ефикасности и да је веома добро то што је ту врсту ангажмана приметила и подржала важна финансијска институција попут ЕБРД-а.
УШТЕДА И ДО 80 ОДСТО
- Заменом живиних сијалица штедљивим ЛЕД, остварене су огромне уштеде у Тајпеиу. Неки подаци говоре о томе да уштеда износи чак 80 одсто. У Главном граду Тајвана је замењено 227.000 сијалица, са два приватна партнера кроз облик јавно-приватног партнерства, а вредност тог пројекта је износила 60 милиона евра. Отплата ове инвестиције се спроводи кроз уштеду - каже Душан Костадиновић и додаје да је пут у Тајван у потпуности финансирала ЕБРД у сарадњи са Инситутом за информациону индустрију Тајван.
Н. К.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa