Инфо

24. новембар 2016.24. нов 2016.
У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ ПРЕДСТАВЉЕН ПРОЈЕКАТ БЕОГРАДСКЕ „НОВЕ ИСКРЕ“

ЗАНАТЛИЈСКИ БУМ

Повезивање занатлија, углавном из руралних подручја Србије, са дизајнерима, кроз принципе социјалног предузећа, има за циљ покретање производње и пласирање низа производа на западно тржиште, речено је прошлог петка на презентацији резултата трогодишњег развоја бренда
Иако усмерени на дизајн београдска „Нова искра“ у будућност гледа ширим, креативним погледом. Водећи се принципом удруживања умова из свих области доносе шансу свима онима који желе да заједничким радом стигну до свог циља - финансијске независности. Управо на предавању „Упознајте ФОЛКК“, одржаном прошлог петка у Великој сали Културног центра, могло се чути све о трогодишњим резултатима њиховог најновијег пројекта.
- „ФОЛКК“ је један врло смео подухват „Нове искре“ где смо заправо тражили начин како да повежемо талентоване занатлије, углавном из неких руралних подручја Србије, и да пронађемо те неке, можда и мало заборављене занате и да те људе повежемо са дизајнерима са врло конкретним циљем, а то је да креирамо нове производе који ће бити конкурентни данас на неком западном тржишту. Такође и да покушамо да подигнемо ниво живота и самих занатлија, али и дизајнера који су укључени у тај процес. „ФОЛКК“ је постављен кроз принципе социјалног предузећа. Сви равноправно учествују у процесу доношења одлука, начина на који се сутра потенцијално неки профит распоређује, итд. - рекао је Марко Раденковић, генерални менаџер „Нове искре“.
Присутни су имали прилику да виде целокупну понуду употребних производа за кућу, израђених од специфичних врста дрвета и високо-квалитетне домаће вуне, која је ручно ткана у оквиру традиционалне радионице у Пироту. Производи су проткани иновативни идејама неких од најистакнутијих дизајнера из региона, попут Емира Шехановића, Тамаре Швоње...
- Немамо никакво ограничење у смислу година. Увек полазимо прво од занимљивих заната. Уколико неко поседује неки занимљив занат, неку занимљиву вештину, ми у односу на то бирамо дизајнере који са њима могу да сарађују, развијају неке производе. Тај процес код нас траје доста дуго. Поређења ради, ми смо тренутно избацили четири производа са којим идемо. То су углавном у домену покућства. Већ развијамо нешто на нивоу керамике, потенцијално неког плетења, прућарства, итд. Врло нам је важно да што више занимљивих људи укључимо у процес - додао је Раденковић.
ПОЗИВ ЗА СВЕ КРЕАТИВЦЕ
Пројекат „ФОЛКК“, како и сам назив каже усредсређен је на људе, тачније произвођаче, занатлије који стварају, и дизајнере који осмишљавају производе у сарадњи са ствараоцима. Сви заинтересовани за овакав вид сарадње за више информација могу посетити сајт фолкк.цо који садржи сва потребна упутства и контакте.
О. Гавриловић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa