Инфо

1. децембар 2016.1. дец 2016.
ГРАДОНАЧЕЛНИК ШАПЦА ПОСЕТИО НАКУЧАНЕ

ЈЕДНАКИ УСЛОВИ ЗА СВЕ

После отварања изложбе „Уметност у покрету“, протеклог уторка, представници Градске управе обишли и радове на парохијском дому и игралишту. До сада у инфраструктуру уложено преко 22.607.512,10 динара
Градска управа града Шапца крајем 2015. године, а за буџетску 2016. годину, расписала је и спровела конкурс за финансирање, односно суфинансирање пројеката за унапређење квалитета живота и развој месних заједница. На конкурсу је било неколико подручја деловања као што је грађанска партиципација, активизам младих, оснаживање положаја жена, рекреативни спорт и развој руралних подручја у циљу смањења миграција. Циљ конкурса је био да се спроведе децентрализација и у осталим областима, осим административних услуга, које већ неко време Град пружа становницима сеоских месних заједница. Управо део тог циља могао се видети протеклог уторка у Накучанима где је отворена изложба „Уметност у покрету“.
- Конкурсом смо покушали да остале садржаје, попут предавања, радионица, програма културе, и разних рекреативних тренинга и спортских спроведемо надомак домаћинства сваком грађанину града Шапца. Данашња изложба је један део спроведеног конкурса. Односи се на активизам младих и грађанску партиципацију која је имала за циљ и подизање самог капацитета месних заједница у смислу комуникације са грађанима, како административно тако и садржајима културе. Сматрамо да је ово један вид децентрализације јер данашњу изложбу становници града Шапца из централног дела нису видели. Она је била приказана нешто мимо сеоских месних заједница, а у самом центру биће приказана крајем ове године јер је децентрализација у току ““ рекла је Вера Пантелић, начелница Одељења за општу управу Градске управе града Шапца.
На изложби на отвореном у дворишту издвојеног одељења матичне ОШ „Доситеј Обрадовић“ Волујац, могли су се погледати радови регионалних уметника из бивше Југославије.
- У питању су радови из разних сфера уметности. Кроз овај пројекат покушали смо да приближимо уметност људима у руралним срединама који су због разних ствари у немогућности да дођу до града ““ изјавио је Драган Ђурђевић у име Удружења „Комбинарт“ које је идејни творац овог пројекта.
Познати по Ликовној колонији становници Накучана негују уметнички дух. То потврђује и преко четрдесет слика еминентних сликара које красе зидове школе.
- Желим да се захвалим Удружењу „Комбинарт“ које нам је било у гостима. Ми смо школа која негује културу и која, ја мислим, има највише уметничких слика у свом фонду. То је преко четрдесет слика почев од руских уметничких сликара, академских сликара. Од велике вредности и великог значаја су за све нас ““ истакла је Сузана Петровић, директорка школе.
Присуствујући отварању изложбе градоначелник Шапца Небојша Зеленовић нагласио је да су, као локална самоуправа, дужни да пруже прилику свима да се равномерно развијају, да имају исте садржаје, било да живе у Накучанима, Синошевићу или Господар Јевремовој улици.
- Да бисмо то урадили морамо да будемо свесни тога шта смо, ко смо, одакле потичемо. Зато је важно да се и места као што су Накучани и даље развијају. Пуно је новца до сада град Шабац уложио у развој овог краја и у изградњу путева, реконструкцију верског објекта, школе.
По обиласку парохијског дома, који је у изградњи, и у разговору са мештанима грдоначелник је нагласио да треба направити још један велики искорак напред којим ће се омогућити грађанима да непосредно одлучују о томе шта је за њих најважније. Зато ће се током 2017. године организовати референдуми у селима о најважнијим темама за живот мештана.
О. Г.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa