Инфо

2. децембар 2010.2. дец 2010.
ПОМОЋ И НЕГА У КУЋИ

НАЈВИШЕ ПЕНЗИОНЕРА

Формирањем службе „Помоћ и нега у кући“ на територији града Шапца, локална заједница је омогућила збрињавање старих лица и особа са инвалидитетом на економичнији и ефикаснији начин. Услугама поменуте службе обухваћено је 155 корисника од којих 38 припада сеоском терену Мачве, који чине 13 села. Сеоском терену Поцерине припада 37 корисника на територији 14 села, док 80 корисника се налази на градском подручју
Што се тиче социјалног статуса, највише је пензионера са ниским пензијама, затим корисника материјалног обезбеђења, а само мањи број је оних који немају никаквих прихода. Углавном се ради о самачким старачким домаћинствима. Досадашња истраживања показују да је свакој четвртој старијој особи потребна помоћ у свакодневном животу. Усамљени и отуђени од својих најближих, стара и инвалидна лица нису у могућности да реализују своја права из области породично ““ правне и социјалне заштите, као и из области социјалног осигурања, због неписмености, неукости и слабије покретљивости.
Реализатори услуга „Помоћ и нега у кући“ су геронтодомаћице, чији је задатак да преузму део улоге недостајућих чланова породице, тј. да омогуће кориснику да живи у свом дому уз подршку. Ова подршка и помоћ односе се на: исхрану, личну хигијену, хигијену стамбеног простора, загревање просторија и пружање основне кућне неге. Врсте услуга зависе од потреба корисника. С обзиром да су најзначајније потребе старих и инвалидних лица везане за њихово лечење, неговатељице највише времена утроше на организовање посета лекару, набавку лекова у апотеци, прибављање упута за специјалистичке прегледе и лабораторијске анализе.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa