Инфо

9. март 2017.9. мар 2017.
ВИШЕ ОД ТЕМЕ
ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА “МОДЕРНИЗАМ ПЕТРА КОЧИЋА”

ВИШЕ ОД ТЕМЕ

У свечаној сали Библиотеке шабачке, представљена је књига “Модернизам Петра Кочића” Јелене Гајић. Говорили су проф. др Наташа Половина, протођакон Љубомир Ранковић и ауторка.
- Књигу сам писала као мастер рад на студијама Срске књижевности и језика на Филозофском факултету у Новом Саду. Одабрала сам Кочића, јер сам желела да прикажем на који начин његово дело припада модернизму, иако су га сврстали у реалистичну књижевност. Овом писцу, који ми је инспирација још из гимназијског доба, требало би посветити више пажње, поново га читати и проучавати, рекла је Јелена, која ради као наставница српског језика и књижевности у ОШ “Вук Караџић”.
У свом првенцу, ауторка је указала на црте импресионизма, као и на лиричност и мелодичност Кочићевог језика. Да ликови у његовим делима често носе психолошке особине, које су својствене модернистичком сензибилитету.
- Књига је написана једноставним и лепим стилом, што није баш карактеристично за научну литратуру. Јелена је ауторка из чијег се рукописа види да је изузетно наклоњена и истински заинтересована за оно о чему пише, што такође није чест случај у научним круговима. Петар Кочић је за њу много више од теме, истакла је др Половина.
Према речима др Ранковића, ова књига је празник културе, не само за шабачки, већ за српски културни миље. И не само то.
- Има у Кочићевој приповеци “Кроз мећаву” место кад Веља пита унука: “Идеш ли роде?”, а дечак му одговори “Идем”. Данас, кад се ми старији питамо куда иде наш род, ова књига је одговор младе девојке заљубљене у књижевност да наш род корача путем, што је велико охрабрење, нагласио је Ранковић.
М.Ф.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa