Инфо

30. март 2017.30. мар 2017.
ОД ПОНЕДЕЉКА У ШАБАЧКОМ ПОЗОРИШТУ 2. ТЕАТАРСКИ ФЕСТИВАЛ „ПОЗОРИШНО ПРОЛЕЋЕ“

НАЦИОНАЛНИ ФЕСТИВАЛ, ИНТЕРНАЦИОНАЛНИ ПРОГРАМ

У освит „Позоришног пролећа“, 2. априла од 20 часова, на Великој сцени „Љубиша Јовановић“ наступиће Барски љетопис из Црне Горе са представом „Свети и проклети“. Званично отварање 3. априла. У такмичарском делу седам представа. „Поноћни програм“ на Малој сцени. Пратећи програм у Сали „Цер“ Хотела „Слобода“. У Библиотеци шабачкој представљање едиције АРС Сцене
У Шабачком позоришту све је спремно за почетак 2. Театарског фестивала „Позоришно пролеће“, што је потврдио и директор и селектор Зоран Карајић, на конференцији за новинаре протеклог понедељка.
- Већина ударних пројеката свих позоришта у Србији био је базиран на домаћем тексту. Разлог за то је вероватно што је Стеријино позорје објавило да се враћа својим изворним принципима селекције где је основа свега домаћи текст. То само показује колико смо и даље, без обзира на сва омаловажавања тог нашег најзначајнијег фестивала, сви ми страховито везани за Стеријино позорје као врхунско мерило продукције. Имајући у виду такву оријентацију свих позоришта био сам у веома деликатној ситуацији да се избором представа не поклопим са Стеријиним позорјем што би обесмислило наш фестивал. Неке од представа које сам гледао нису могле да стану на нашу сцену попут „Хамлета“ Југословнског драмског позоришта. Она је требала да буде на нашем репертоару али технички је било неизводљиво. Представа „На Дрини ћуприја“ Српског народног позоришта Нови Сад, из истих разлога, играће се у спортској сали Економско-трговинске школе – рекао је Карајић.
Да је избор више него одличан потврђују већ распродате карте за представе „Хипноза једне љубави“ Звездара театра Београд, „Иванов“ Народног позоришта у Београду, „Под жрвњем“ Југословенског драмског позоришта и „Деца радости“ Атељеа 212 Београд.
- Као селектор Фестивала покушао сам да од седам представа које предложим једна обавезно буде из унутрашњости – Ниш, Крагујевац, Ужице, Крушевац, Шабац, итд, а једна из Војводине. Испоставило се, као и прошле године, да Сомборски театар предњачи у односу на театре из Војводине. „Гоголанд“ Андраша Урбана врло је провокативна, индикативна представа која завређује озбиљну пажњу и театарске јавности и гледалаца – додао је Карајић.
Поред већ наведених представа у такмичарском делу нашла се и представа домаћина „Живот је сан“. Представу у част награђених „Шекспир, сонет 66“ у режији Кокана Младеновића, последње вечери Фестивала, 10. априла, извешће Мађарски национални театар „Цсикy Гергелy“.
У оквиру пратећег програма у Сали „Цер“ Хотела „Слобода“ биће прочитана три најбоља комада са конкурса Стеријиног позорја 2017. године и то: „Наши преци једите са нама“ Горана Миленковића, награђени текст „Улица усамљених аутомобила“ Зорана Пешића Сигме, „13 празних столица и не само тринаест“ Марка Пејовића 5, 6. и 7. априла у 17 часова. У Библиотеци шабачкој, 6. априла. од 18 часова, биће представљена едиција АРС Сцене издавачке куће „ЦЛИО“ о којој ће говорити Зоран Хамовић, Небојша Брадић и Иван Меденица.
ПОНОЋНИ ПРОГРАМ
На Малој сцени „Бранивој Ђорђевић“ 3. априла од 23 часа биће приказан филм „Време Мире Ступице“ Милана Шарца. Улаз је слободан. Наредне вечери, 4. априла, биће изведена представа „Глумци - песници“ Небојша Илић, 7. априла „Чујте Срби!!!“ Љубивоје Тадић и 8. априла „Мајсторска глумачка радионица“ Зијах А. Соколовић. На Великој сцени „Љубиша Јовановић“ 9. априла од 17 часова Шапчане очекује дипломска представа студената Академије уметности Нови Сад у класи Никите Миливојевића „Наши драги духови“.
О. Г.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa