Инфо

13. април 2017.13. апр 2017.
ФАБРИКА “ЗОРКА ОПЕКА” ИНВЕСТИРАЛА У ИЗГРАДЊУ ПУТА ЗА МЕШТАНЕ ЗАСЕОКА У ДОЊЕМ ЦРНИЉЕВУ

ХОЋЕМО ДА БУДЕМО ДРУШТВЕНО ОДГОВОРНА КОМПАНИЈА

“Локална самоуправа је увек спремна за договор. Овде ниједна компанија није имала проблем јер увек смо ту да, у обостраном интересу, помогнемо досадашњим али и будућим инвеститорима”, истиче председник општине Коцељева Душан Илинчић
Захваљујући друштвеној одговорности инвеститора и руководства фабрике „Зорка опека” мештани засеока Пушићи у Доњем Црниљеву добили су пут израђен по потпуно новој технологији која је у нашој земљи, осим у овом коцељевачком селу, примењена једино у Крагујевцу. Реч је о траси дужине од готово пола километра и ширине шест метара, која је урађена методом цементне стабилизације и за коју извођачи радова тврде да доноси бржи, квалитетнији, еколошки коректнији и јефтинији начин израде путева којим се може уштедети и до 35 одсто новца.
–Ми смо ту од 2004. Власник сам фабрике керамичких плочица и опеке, а за то нам је потребна глина која се налази на подручју ове општине са којом имамо дугогодишњу, успешну сарадњу. Овај пут радимо јер хоћемо да будемо друштвено одговорна компанија и да вратимо нешто локалној заједници. Пут директно није битан за сам рад фабрике. Он је битан за локално становништво - напомиње власник фабрике “Зорка керамика” у Шапцу и “Зорка опеке” у Доњем Црниљеву Маркус Богдановић који је за овај пилот-пројекат издвојио 4,5 милиона динара.
За директора Ђорђа Радуловића улагање у изградњу пута у засеоку Пушићи у Доњем Црниљеву, који се налази ван експлоатационих подручја, је чин који указује на друштвену одговорност и жељу компаније да са окружењем негује добре комшијске односе.
–Осим тога важно је да кажемо да смо ми званично почели да радимо прву рекултивацију копа у Србији. Радимо је на локацији Матића брдо у Галовићу и ја сам веома поносан на ту чињеницу. На овој локацији за две године ће бити стабла. Ниједан коп у Србији до сада то није учинио. Ми смо урадили комплетан пројекат за то и кренули смо у задње три године да радимо. За 2-3 године ћемо моћи на том месту да видимо природу. Фирма је имала разумевања за то и показала друштвену одговорност - изјавио је Радуловић. За власника фабрике рекултивација је потпуно нормална ствар, нешто што би сви требало да раде, јер је не само законска обавеза већ и добра препорука за будуће експлоатације. У компанији кажу да су до сада сав новац реинвестирали те да ће у наредном периоду уложити у повећање капацитета, енергетску ефикасност и стабилност производње.
Према речима директора Марка Сокановића фирма „Еџтра Ауто транспорт”,која је извођач радова је, са новом технологијом у области нискоградње методом цементне стабилизације, започела прошле године.
–Највећа разлика у прављењу путева новом методом јесте што је она бржа и еколошки много коректнија. Пут се прави седам пута брже него редовном методом и може да буде јефтиније и до 35 одсто. Редовна метода би била измештање постојећег тла, насипање песка, камена гранулације 63, па 31. Овде имамо један убрзан процес где је земљиште које је већ ту, при отклањању неких првих органских материја земље која није добра за сједињавање, доносимо материјал који је везиван као и цемент и све то заједно са једном специјалном машином која је била наша инвестиција сједињујемо и правимо једну квалитетну подлогу, квалитетан пут који треба да буде дуготрајнији, квалитетнији и брже урађен - рекао је представник фирме из Врбаса.
Досадашњу сарадњу са инвеститором председник коцељевачке општине Душан Илинчић оценио је као веома коректну и изразио наду да ће у наредном периоду бити још боља.
–Ово је заиста леп гест што се тиче саме фабрике. Мештани засеока Пушићи такав пут нису имали. То ће првенствено значити тим људима а чим значи њима, значиће и општини јер нам олакшава посао у области путне инфраструктуре. Ово је један пилот пројекат па ћемо видети како ће се ствари развијати и да ли ћемо сличне радити и у осталим деловима општине. Верујем да ћемо са овим инвеститором у наредном периоду интензивирати сарадњу. Локална самоуправа је увек спремна за договор. Овде ниједна компанија није имала проблем јер увек смо ту да, у обостраном интересу, помогнемо досадашњим али и будућим инвеститорима - поручио је председник општине Коцељева.
Изградња пута који ће користити локално становништво као и прва рекултивација копа су одличан пример друштвено одговорне компаније и позив да њиховим стопама пођу и остали инвеститори.

ПОЧЕЛА ГРАЂЕВИНСКА СЕЗОНА
Председник општине Коцељева Душан Илинчић обишао је још једно градилиште у централној зони овог насеља.
–Заједно са предузећем “Путеви Србије” реконструишемо главни пут, односно радимо потпуну рахабилитацију у дужини од једног километра и 350 метара. Инвестиција је вредна неколико десетина милиона динара а рок за завршетак је два месеца од почетка радова - рекао је Илинчић.
Председник месне заједнице Љупко Анђелић није крио задовољство због инвестиција у области путне инфраструктуре.
–Као председник месне заједнице Доње Црниљево могу да кажем да смо срећни и задовољни што су радови започети. Пре свега захваљујући ангажовању посланика Верољуба Матића у протеклом периоду урадили смо Дом здравља, школу, воду, канализацију и морамо бити задовољни. Само на овом путу радови су око 30-35 милиона динара - поручио је Анђелић.
В.Бошковић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa