Инфо

13. април 2017.13. апр 2017.
ПОВОДОМ ТРОСТРУКОГ ЈУБИЛЕЈА

РЕКОНСТРУКЦИЈА ШАБАЧКЕ ПОРТЕ

Поводом 215 година од оснивања Шабачке епархије, 190 година постојања Саборног храма и 50 година архијерејске службе владике Лаврентија, недавно је започета реконструкција порте храма Светих апостола Петра и Павла у Шапцу.
- На основу идејних пројеката који су нам достављени, определили смо се за сарадњу са архитектом Славенком Митровић. Планирамо неколико сегмената: кутак Исидоре Секулић, павиљон културе са амфитеатром који ће носити име Јеле Спиридоновић Савић, а наместо продајног места налазиће се велика, модерна галерија. Дечја играоница ће заузимати простор од 150 квадратних метара, у близини ће бити фонтана, кутак за родитеље и рођендаоница за сиромашну децу, библиотека са читаоницом и мултимедијална учионица, у којој ће бити бесплатни часови за ученике. Планирамо да поставимо две бисте у порти, једну Светом Сави, а другу владици Николају, каже старешина храма Славиша Марковић.
До сада је урађен топловод и комплетне инсталације. На реду је нивелисање терена и постављање бехатона на површини од 1.450 квадрата. Очекује се да ће трошкови за предвиђене радове износити између 120 и 150 хиљада евра, а финансијску подршку пружа Град, Епархија шабачка и донатори.

М.Ф.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa