Инфо

20. април 2017.20. апр 2017.
ТОПЛИНА УМЕТНИЧКЕ ДОБРОДОШЛИЦЕ
ТРАДИЦИОНАЛНА УСКРШЊА ИЗЛОЖБА УДРУЖЕЊА „КРУГ 10“ ОКУПИЛА ВЕЛИКИ БРОЈ ШАПЧАНА

ТОПЛИНА УМЕТНИЧКЕ ДОБРОДОШЛИЦЕ

На Велики четвртак у Галерији Удружења „Круг 10“ окупио се велики број Шапчана који су присуствовали отварању ове традиционалне изложбе.
- Ускрс је највећи хришћански празник којим се прославља Исусов повратак у живот. То је дан који треба сви да проведемо са пријатељима, са особама које су нам драге, са својом породицом, пре свега. То је дан радости и за децу која се играју ускршњим јајима. То је симбол новог живота, полета и благостања – рекла је Ружица Леонтић отварајући традиционалну Ускршњу изложбу Удружења „Круг 10“
Овога пута, поред тридесет пет слика од двадесет аутора, пажњу су привукла и осликана ускршња јаја. Деца су им се највише обрадовала али и одрасли. Нико није изашао без поклона.
- Теже је осликати јаја него насликати слику јер није равна површина. За осликавање сам користила гушчија пера. Потребна је велика припрема у коју спада бушење, издувавање, затим осликавање, заштита, одабир постоља. Има пуно посла али то је велики изазов за нас сликаре – нагласила је Светлана Бурсаћ.
Да су Окупљања у „Кругу 10“ нешто најлепше што има град Шабац, мишљења је проф. Иванка Трифуновић, историчар уметности.
- Поред топле и дивне атмосфере зидови галерије увек су украшени изузетно квалитетним и добрим сликама повезаним тематски, делимично филмски, са једном дозом мира, симетрије, ренесансне опуштености и елоквентости. То готово сваки рад показује. „Изенхајмски олтар“ Матијаса Гриневалда са тим најтрагичнијим распећем у историји сликарства и најлепшим васкрсењем некако су ми синоним за ову изложбу јер гледајући ова дела и украшена и обојена ускршња јаја подељена деци ми знамо да је заиста стигао Ускрс – истакла је проф. Иванка Трифуновић.
Топлину уметничке добородошлице после Пролећне изложбе донела је и ова, која по речима председнице Светлане Цеце Жегарац, представља својеврстан девети рођендан.
О. Г.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa