Инфо

4. мај 2017.4. мај 2017.
АЛТЕРНАТИВА ЗА ВАС

Ублажите мигренозни напад

Независно од тога колико је чест наступ ваше мигрене или колико су интензивне, постоје одређени кораци које можете предузети како бисте умањили њихову јачину, па чак и покушали да их избегнете
Мигрена је једна од најчешћих врста главобоља која је присутна код 15-20 одсто становништва (12-20 одсто жена и 3-6 одсто мушкараца). Најчешће се јавља између 20. и 40. године живота, али то нипошто није писано правило.
Понекад су нужни лекови како би се мигрене држале под контролом, а реч је о лековима за које није потребан рецепт (нпр. ибупрофен или ацетаминофен) или пак онима које само лекар може прописати – ако се јави таква потреба. Такође, на мигрене може утицати и ваш стил живота. Сазнајте шта можете учинити како бисте ублажили болове и смањили њихову учесталост – понашањем.
Вежбање
Телесни напор може деловати као окидач за мигрене код неких особа, међутим, истраживања су показала како одређене аеробне активности, попут вожње собног бицикла, могу бити добробитне. Тако стручњаци препоручују вежбање благог интензитета, попут јоге или таи цхија.
Исхрана
Одређене намирнице могу довести до мигрене, па се препоручује вођење дневника мигрена и исхране како бисте лакше могли закључити која вам храна не одговара или која пића бисте требали избегавати. Честе намирнице које су окидачи мигрене су вино, кофеин, агруми, чоколада, стари сир, слана и обрађена храна.
Дехидратација
Дехидратација може довести до главобоље. Када причамо о овом стању, најчешће нам пада на памет летње, вруће време и пуно знојења, но стварност је да се дехидратација може догодити било када. Једном када осетите жеђ, тада је прекасно за ваш организам. Заштитите се од дехидратације и редовно полако пијуцкајте децилитар воде током дана. Циљајте на до две литре течности свакога дана.
Стрес
Стрес је најчешћи фактор у позадини многих болести и стања, па је тако и један од криваца за мигрену. Научите се опуштати на начин који вама одговара: за некога је то вежбање јоге, медитирање, дружење са децом, шетња пса, трчање природом, читање у тишини.

Спавање
Довољна количина сна може смањити број наступа мигрена код неких особа, а уједно и поспешује функционисање нашег тела, решава нас умора, побољшава концентрацију, а уз то, чини и наш струк виткијим. Из спаваће собе избаците све што би могло украсти вредне сате вашег сна: мобилне телефоне, таблете, рачунар, телевизор итд. Идите на спавање у исто време, немојте јести пре починка и, ако имате лошу циркулацију, носите памучне чарапе.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa