Инфо

23. децембар 2010.23. дец 2010.
ОЧНО ОДЕЉЕЊЕ ОПШТЕ БОЛНИЦЕ У ШАПЦУ

СВЕ ВИШЕ КАТАРАКТЕ

На Очном одељењу Опште болнице у Шапцу дневно се прегледа око 150 пацијената, а то је на годишњем нивоу око 26 хиљада прегледа. Најчешће обољење је катаракта (замућење очног сочива) и то више није болест искључиво старијих особа већ и оних млађих, између 40 и 50 година старости. У повећању је и број пацијената који болују од глаукома ““ очног притиска.
- Ми на нашем одељењу имамо све више пацијената, не само оних који болују од катаракте, већ и од других патологија. Консултативна смо служба и прегледамо пацијенте од шећерне болести, главобоља и са низом других здравствених проблема, пацијенте различите старосне доби - од новорођенчета до позног доба. У последење време приметили смо да су обољења од катаракте у порасту, посебно код пацијената који болују од шећерне болести. Повећан је и број пацијената са очним притиском ““ глаукомом. Оно што ми у Шапцу нисмо у стању да урадимо упућујемо у београдске клинике, каже др Јасна Вићентијевић ““ Илић, начелник Очног одељења Опште болнице у Шапцу.
Како је катаракта болест чије излечење тражи оперативне методе, на шабачком Очном одељењу Опште болнице недељно су установљена два оперативна дана и оперише се по шест пацијената дневно, што месечно буде 50 до 60 болесника и то на годишњем ниво буде и до 500 операција. Наравно, постоји листа чекања, која се прави на основу стања пацијента. Они који су слепи или скоро слепи имају приоритет, они лакши пацијенти чекају највише месец и по до два. Наравно, операције се раде најсавременијим методама.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa