Инфо

11. мај 2017.11. мај 2017.
МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ И ИНФОРМИСАЊА ПОДРЖАЛО ДВА ПРОЈЕКТА ШАБАЧКОГ
ПОЗОРИШТА

Изборило се „Позоришно пролеће“

После вести, која је пристигла усред одржавања 2. Театарског фестивала „Позоришно пролеће“ половином априла, да Министарство културе Србије неће финансијски подржати фестивал који је прошле године проглашен за најбољи, дошла је нова. Наиме, на конкурсу Министарства културе и информисања Шабачко позориште добило је средства за два пројекта међу којима је и поменути фестивал.
- Добили смо средства за Фестивал „Позоришно пролеће“ после мало перипетија и борбе. Показало се да је Министарство културе Србије отворено и за критику и за могућност да исправи своје евентуалне грешке. Драго ми је што је „Позоришно пролеће“ ушло коначно у финансијски план Министарства културе. Мислим да ће ту остати дуго – изјавио је Зоран Карајић, директор Шабачког позоришта.
Министарство културе подржало је и пројекат који се тиче гостовања шабачког ансамбла у Литванији у октобру месецу.
- Они ће доћи код нас на нашу традиционалну Ревију којом отварамо сезону, између првог и осмог октобра, а ми ћемо у другој половини октобра да идемо код њих са представом „Ревизор за Југоисток“. Предали смо још неколико предлога. Имамо један сјајан предлог за сарадњу градова у Русији Јошка Роле и Шапца. То би била размена не само позоришта него и музичких уметника, ликовних стваралаца, књижевника. За то за сада нисмо добили подршку Министарства али мислим да то можемо да решимо на нивоу градова. Нисмо добили ове године подршку ни за часопис „Код 21“. Са часописима је проблематично јер има врло мало пара за то у Министарству. Чак и велики часопси као што је „Сцена“, који излази педесет година и сматра се изузетним часописом у области културе, посебно сценске уметности, добило је подршку од само 250.000 динара што је апсолутно минимално.
Према Карајићевим речима најбитније је да је Министарство културе препознало квалитет и да је, по његовој оцени, ове године доста реално расподелило средства која је имало на располагању.
О. Г.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa