Инфо

23. децембар 2010.23. дец 2010.
ЈАСМИНА ЛАЗАРЕВИЋ О МИЛУНКИ САВИЋ У ПРВОМ (РОМАНУ) РОМАНСИРАНОЈ БИОГРАФИЈИ СРПСКЕ ХЕРОИНЕ

ДЕВОЈКА ИЗ ДОЛИНЕ ЈОРГОВАНА

Јасмина Лазаревић рођена је 27. октобра 1956. у Шапцу. Завршила је Факултет политичких наука у Београду. Још од школских дана пише поезију
Показало се да је српски народ склон забораву, забораву који диктирају они који пишу неку нову историју заборављајући оно највредније што је овај народ изнедрио. Нови нараштаји вероватно нису ни чули за хероину Првог светског рата Милунку Савић али захваљујући људима попут Јасмине Лазаревић, ауторке ове веома вредне књиге, из заборава се враћају да никад више не остану заборављени.
Милунка Савић, поднаредник Другог пука, рањавана у борбама четири пута, рођена је на Видовдан 1890. године у селу Копривници код Јошаничке бање у тадашњој Краљевини Србији. У Балканским ратовима 1912. и 1913. године борила се као добровољац. У Првом светском рату се нарочито истакла као бомбаш у Колубарској бици. Добила Карђорђеву звезду са мачевима 1917. године. Међу многобројним одликовањима су и два француска ордена Легије части и медаља Милош Обилић. Једина је жена у свету која је одликована француским орденом Ратни крст са златном палмом. Након Првог светског рата, занемарена и од свих напуштена, пензију је, радећи двадесет година као чистачица, стекла у Државној хипотекарној банци. И поред занемаривања од стране сопствене државе одбила је да се пресели у Француску где би добијала француску војну пензију. Умрла је петог октобра 1973. године у Београду у осамдесет четвртој години а одужили су јој се тако што се, по нечијој директиви са врха у то време, сахрана није обавила у Алеји великана на Новом гробљу већ у Алеји заслужних грађана.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa