Инфо

23. децембар 2010.23. дец 2010.
У БИБЛИОТЕЦИ ШАБАЧКОЈ ПРОМОВИСАНА КЊИГА „СМРТ ЈЕ НЕПРОВЈЕРЕНА ГЛАСИНА“ ЕМИРА КУСТУРИЦЕ

ФЕНОМЕН НЕМАЊЕ КУСТУРИЦЕ

Пред бројном шабачком публиком о књизи говорили Манојло Вукотић, директор компаније „Новости“, Синиша Ковачевић, драмски писац, Неле Карајлић, вођа групе „Забрањено пушење“ и аутор. Промоција изазвала незабележено интересовање Шапчана, па многи нису могли ни да уђу у невелики хол библиотеке. Шта је предмет знатижеље: књига или њен аутор
Ако је директорка Библиотеке шабачке, госпођа Соња Бокун -Ђинић желела да у кући на чијем је челу уприличи догађај који ће Шабац сигурно дуго памтити, онда је промовисање књиге „Смрт је непровјерена гласина“ Емира Кустурице био сигуран избор. И више од тога - промоција сама по себи прерасла је рутинску манифестацију и наметнула се као феномен, као узлет духа коме је Кустуричина књига послужила као повод и предуслов да се Шапчани сусретну са једним од највећих уметника савременог човечанства, да за трен осете енергију коју творац „Доли Бел“ развејава диљем планете. Био је то, како би се рекло, „пун погодак“ и тешко да је овај догађај икога оставио равнодушним.
Да је поменута тврдња тачна, најбоље сведочи број посетилаца који су у четвртак, 16. децембра, буквално до последњег сантиметра заузели пространи хол старог владичанског дома. Многи су, много пре осамнаест часова, када је промоција почела, напустили двориште Библиотеке, видевши да су касно пристигли и да у дворани за њих нема места. Места су много раније заузели они који су предвидели гужву, или они који су имали времена да у библиотеку дођу много пре осамнаест часова. Они други, који су дошли непосредно пред најављени термин, били су „осуђени“ да једни другима стоје на ногама, или да разочарани одустану и врате се кући. Они који редовно прате догађања у Библиотеци шабачкој и знају „у главу“ да процене колико људи посећује догађаје које ова установа организује, тврде да је промоција Кустуричине књиге била догађај без премца. Само се слична гужва дешавала приликом беседа Владете Јеротића, али и тада је, по свој прилици, посетилаца било мање. Феномен који је испољен кроз потребу да се сусретну са Емиром или, како је шабачкој публици представљен - Немањом Кустурицом - показао је колико људима у овој средини, заправо, значи да лично виде великана филмске уметности.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa