Инфо

29. јун 2017.29. јун 2017.
ПРВИ РЕЗУЛТАТИ НОВОГ ЗАКОНА О НАСИЉУ У ПОРОДИЦИ

БЕЗ ПРОБЛЕМА НАПУШТАЈУ СТАН

За прва 22 дана примене овог Закона у Шапцу изречено 28 хитних мера. “Била је само једна прекршена мера и ту је судија за прекршаје одмах изрекао казну од 60 дана затвора”, наводи заменик основног јавног тужиоца Милена Аврамовић
Нови Закон о насиљу у породици почео је да се примењује од 1. јуна. Најважније новине су исељење насилника из стана и забрана комуникације и прилажења жртви. Значајна новина је и то што Закон делује превентивно, пре него што се насиље догоди, односно само постоји могућност за ескалацију свађе.
За прва 22 дана примене овог Закона у Шапцу је изречено 28 хитних мера. Ради се о продуженим хитним мерама, односно о забрани од 30 дана. Заменик основног јавног тужиоца Милена Аврамовић каже да су углавном изрицане обе мере заједно, а да је забрана комуникације изрицана тамо где је жртва сама желела да оде из стана.
-Вероватно због тога што је било доста информација у медијима и људи су знали шта да очекују, мере се спроводе веома лако и без проблема. По изрицању мера удаљења и власници стана су тражили смештај код рођака или пријатеља. Била је само једна прекршена мера и ту је судија за прекршаје одмах изрекао казну од 60 дана затвора. Дешавало се и да се супружници помире у међувремену, наводи Милена Аврамовић.
Тамо где је било сумње да је извршено кривично дело насиља, полиција је прво на лицу места изрицала хитну меру у трајању од 48 часова, али је и починиоце доводила тужиоцу на саслушање, након чега им је одређен притвор.
Где постоји само могућност насиља Тужилаштво не поступа по службеној дужности, него само тамо где је дошло до насиља. Наравно, да би могли кривично да гоне насилника и жртва мора сарађивати.
Тужилаштво је у једном случају тражило и добило забрану приласка и међусобне комуникације за оба супружника.
-Прво је муж пријавио жену, а затим она њега. Изречена је мера обома јер нисмо могли да дефинишемо ко је потенцијална жртва. Жена је отишла код својих родитеља и обоје су добили забрану приласка и комуникације. Било је још узајамног пријављивања, али у другим случајевима није било сумње да може да дође до ескалације сукоба после свађе. Ту се све завршавало на упозорењу да свађе решавају или договором без полиције или, ако не могу тако, онда на суду, објашњава Милена Аврамовић.
Када је усвајан овај Закон, постојала је бојазан да може доћи до његове веће злоупотребе. Милена Аврамовић истиче да је још рано за процене, али да генерално број пријава за насиље у породици није повећан.
-Право стање ће се знати тек за неколико месеци. Има неких назнака да је негде било злоупотребе, али је јако тешко проценити, поготово када се у међувремену супружници помире. Управо се то и дешавало тамо где смо сумњали да је дошло до злоупотребе, каже Милена Аврамовић.
М.М.

Најновији број

14. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa