29. jun 2017.29. jun 2017.
PRVI REZULTATI NOVOG ZAKONA O NASILjU U PORODICI

BEZ PROBLEMA NAPUŠTAJU STAN

Za prva 22 dana primene ovog Zakona u Šapcu izrečeno 28 hitnih mera. “Bila je samo jedna prekršena mera i tu je sudija za prekršaje odmah izrekao kaznu od 60 dana zatvora”, navodi zamenik osnovnog javnog tužioca Milena Avramović
Novi Zakon o nasilju u porodici počeo je da se primenjuje od 1. juna. Najvažnije novine su iseljenje nasilnika iz stana i zabrana komunikacije i prilaženja žrtvi. Značajna novina je i to što Zakon deluje preventivno, pre nego što se nasilje dogodi, odnosno samo postoji mogućnost za eskalaciju svađe.
Za prva 22 dana primene ovog Zakona u Šapcu je izrečeno 28 hitnih mera. Radi se o produženim hitnim merama, odnosno o zabrani od 30 dana. Zamenik osnovnog javnog tužioca Milena Avramović kaže da su uglavnom izricane obe mere zajedno, a da je zabrana komunikacije izricana tamo gde je žrtva sama želela da ode iz stana.
-Verovatno zbog toga što je bilo dosta informacija u medijima i ljudi su znali šta da očekuju, mere se sprovode veoma lako i bez problema. Po izricanju mera udaljenja i vlasnici stana su tražili smeštaj kod rođaka ili prijatelja. Bila je samo jedna prekršena mera i tu je sudija za prekršaje odmah izrekao kaznu od 60 dana zatvora. Dešavalo se i da se supružnici pomire u međuvremenu, navodi Milena Avramović.
Tamo gde je bilo sumnje da je izvršeno krivično delo nasilja, policija je prvo na licu mesta izricala hitnu meru u trajanju od 48 časova, ali je i počinioce dovodila tužiocu na saslušanje, nakon čega im je određen pritvor.
Gde postoji samo mogućnost nasilja Tužilaštvo ne postupa po službenoj dužnosti, nego samo tamo gde je došlo do nasilja. Naravno, da bi mogli krivično da gone nasilnika i žrtva mora sarađivati.
Tužilaštvo je u jednom slučaju tražilo i dobilo zabranu prilaska i međusobne komunikacije za oba supružnika.
-Prvo je muž prijavio ženu, a zatim ona njega. Izrečena je mera oboma jer nismo mogli da definišemo ko je potencijalna žrtva. Žena je otišla kod svojih roditelja i oboje su dobili zabranu prilaska i komunikacije. Bilo je još uzajamnog prijavljivanja, ali u drugim slučajevima nije bilo sumnje da može da dođe do eskalacije sukoba posle svađe. Tu se sve završavalo na upozorenju da svađe rešavaju ili dogovorom bez policije ili, ako ne mogu tako, onda na sudu, objašnjava Milena Avramović.
Kada je usvajan ovaj Zakon, postojala je bojazan da može doći do njegove veće zloupotrebe. Milena Avramović ističe da je još rano za procene, ali da generalno broj prijava za nasilje u porodici nije povećan.
-Pravo stanje će se znati tek za nekoliko meseci. Ima nekih naznaka da je negde bilo zloupotrebe, ali je jako teško proceniti, pogotovo kada se u međuvremenu supružnici pomire. Upravo se to i dešavalo tamo gde smo sumnjali da je došlo do zloupotrebe, kaže Milena Avramović.
M.M.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa