Инфо

29. јун 2017.29. јун 2017.
ГРАД МОЦАРТА И КУГЛИ
ПУТОПИС: ОД ШАПЦА ДО ШАПЦА 4.200 КИЛОМЕТАРА

ГРАД МОЦАРТА И КУГЛИ

Када неко уме да искористи мали детаљ из историје, онда од тога направи огромну туристичку атракцију. А, Аустријанци су то успели, и од Салцбурга направили град који је готово немогуће заобићи на путу за Баварску. Град има 150.000 становника, а годишње га посети пет милиона туриста, највише због историјске чињенице да је у њему рођен славни Моцарт.
Смештен на самој граници са најбогатијом немачком покрајином, ушушкан у амбијент Алпа, мами лепотом, али пре свега историјом. Највише због чувеног композитора. Наиме, у овом аустријском граду, 27. јануара 1756. године родио се Волфганг Амадеус Моцарт. У кући, која је данас жута и налази се у главној улици за шопинг, на трећем спрату, родио се Моцарт. То је једна од главних атракција четвртог по величини града у Аустрији. Кућа је саграђана четири века пре његовог рођења, а његови родитељи су у њој били подстанари.
Поред куће у којој је рођен Моцарт, за његово име је везана још једна знаменитост. Ради се о кући у којој је својевремено живео. Она се налази на другој страни реке и исто представља туристичку атракцију попут оне у којој је рођен. Ова друга је много већа.
Ако неко не воли класичну музику и неко од 600 музичких дела колико је Моцарт оставио за собом, тешко ћемо наћи некога ко не воли Моцарт-кугле. То је незаобилазна ставка приликом посете овог града. Има две врсте, једна је са бадемом, а друга са пистаћима, када је реч о оним комерцијалним које су значајно јефтиније. Она са пистаћима је мало скупља. Иначе, оригинал Моцарт-кугле настале су по рецептури посластичара Паула Фурста, који их је осмислио 1890. године. Данас могу да се купе у истоименој посластичарници и једна кугла кошта 1,30 евра.
Једна од знаменитости Салцбурга је и тврђава Хохенсалцбург која се налази изнад града. По цени од седам евра до ње се долази успињачом, а ако се одлучите да се домогнете најлепшег погледа у овом граду пешице, нећете много уштедети, јер улаз на тврђаву кошта пет евра.
Све се, дакле, плаћа. Негде више, негде мање, али бесплатне вечере нема. Када смо већ код хране, у Салцбургу има шта да се поједе и то добро. Цене су можда за нијансу ниже него у Баварској. На нас је утисак оставила још једна посластица – шненокле запечене у рерни.
Н. К.

Најновији број

14. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa