Инфо

13. јул 2017.13. јул 2017.
ГРЧКА НАЈПОПУЛАРНИЈА
Сезона годишњих одмора

ГРЧКА НАЈПОПУЛАРНИЈА

Ако и помисле да ове године промене земљу у којој летују, то не траје дуго, с обзиром да се у преко 80% случајева одлучују за Егејско и Јонско море
Као и сваке године, наши суграђани већ од децембра планирају и резервишу своје место на неким дестинацијама са којима су већ упознати или су добили препоруку. Ако и помисле да ове године промене земљу у којој летују, то не траје дуго, с обзиром да се у преко 80% случајева одлучују за Егејско и Јонско море. Наши „Грци“ деле се на оне који бирају летовалишта са много Срба по традицији, попут Пефкохорија, Паралије, Закинтоса, Олимпик Бича, а други, ако могу, желе нешто скупље, ексклузивније локације попут Крфа, Крита, Лефкаде.
-Једна од непроменљивих ствари међу туристима у нашем граду је популарност Грчке. Многи и не гледају код нас друге понуде, већ дођу са тачном дестинацијом у земљи Хелена о којој се распитују. Кроз разговор са њима видели смо да су то локације у које већ иду годинама, ту су пронашли шта су желели и за то се припремају током године. У јуну, Олимпик Бич и Пефкохори су апсолутни победници. Друге дестинације у Грчкој обично расту током јула, али и августа - истиче Душица Солаковић из „Сан Турса“.
Ко не може без мора током лета, а није љубитељ обала Грчке, воли да посети Црну Гору, затим Бугарску. Наше суседе чешће бирају млади људи који летују са друштвом, а знатно мање породице са децом. Постоје интересовања и за Хрватско приморје, а „храбрији“ ће кренути пут Турске или Египта, евентуално Туниса. Нестабилност у овим државама не плаши људе у Србији, а фаворит је град Алања, као место које пружа и лепо море и плажу, али и леп град. На последњем месту, али не без заинтересованих су Шпанија и Италија.

-Иако великом површином излази на море, није цела италијанска обала приступачна, но култура, традиција и специфичност Италије привлаче и увек буде интересовање за Лидо ди Јесоло, дестинацију која није предалеко, те се путује аутобусом, а наравно о Сицилији не треба трошити речи. Што се Шпаније тиче, највише се бирају Коста Брава, Љорет де Мар, Мајорка - додаје Солаковић.
Иако је море прва асоцијација на лето, није свима неопходно током јуна, јула и августа. Неко ће радије издвојити време за путовање по европским метрополама, а други ће одморити у Србији на некој планини. Када су бање у питању Врњачка бања је број 1, Ковиљача због близине, Горња Трепча, Овчар бања, Сокобања. У понуди су и једнодневни излети у Мађарској као и купање у њиховим бањама.
Наравно, за путовање је неопходан новац, он је ограничена роба, те осим дестинације, врло је важно у које се време путује. Јун има доста ниже цене, такозване ласт минуте понуде, идеално за оне мало неодлучније. Поред финансијских погодности, ту су временске прилике које су и више заслужене за то што се људи претежно одлучују за њега. Мада, како агенције тврде, ове године ни јун месец није био на нивоу претходне. Још увек постоји неписана подела по којој породице путују током јуна или септембра, а млађи воле оне месеце када је највише туриста.


Ко ће где
- Крајем јула идемо у Црну Гору, у Будви смо већ неколико година, те смо се још прошлог лета договорили да овог поново одемо тамо - рекао нам је Иван Опачић.
- Ускоро идемо у Бугарску, Несебар, супер је цена, иде много оних које знамо, хвалили су нам овај град претходних година и сада ћемо да видимо како је - кроз осмех каже Јована Арсеновић.
- Друштво планира да иде на море, још не знамо где ћемо, тражимо, али све и да не нађемо, осмислићемо већ неки провод - верује Невена Лазаревић.


Неопходне припреме
- Најповољнији аранжман може се наћи већ од 70 евра (ласт минуте), па до 200 евра за десет ноћења са аутобуским превозом. Ипак, новац издвојен и обезбеђен за летовање далеко премашује цену аранжмана, чак и у оним луксузним понудама где је укључен пун пансион. Возачи припремају возила, зелене картоне, други на пут носе конзервирану храну, опрема за плажу, већ по навици обнавља се баш пред годишњи одмор. Када све буде спремно и кренемо на пут, не смемо заборавити да провод много више зависи од тога са ким смо, него где смо наредних 7, 10 или 15 дана.
К.П.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa