Инфо

17. август 2017.17. авг 2017.
СВАКИ ГРАЂАНИН ЋЕ СЕ ПИТАТИ
ПОЧЕО УПИС У СПИСКОВЕ ЗА ГЛАСАЊЕ О ВРАЋЕНОМ ПОРЕЗУ У МЕСНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ

СВАКИ ГРАЂАНИН ЋЕ СЕ ПИТАТИ

Грађани ће, прво предлозима, а затим и гласањем, одлучивати о томе на шта ће отићи новац од пореза који ће бити враћен свакој месној заједници. Градоначелник позвао све грађане да се укључе у процес непосредног изјашњавања и кажу шта је најбитније за њихову месну заједницу. “Потребно је да се наши грађани упишу у списак учесника непосредног изјашњавања, што се ради једноставним потписивањем на једном обрасцу”, објаснила помоћник градоначелника Јелена Топаловић Петровић
Шабац је први град у Србији који ће омогућити свим становницима сеских и приградских месних заједница да се изјасне како желе да њихов новац буде утрошен. Грађани ће, прво предлозима, а затим и гласањем, одлучивати о томе на шта ће отићи новац од пореза који ће бити враћен свакој месној заједници.
Упис у спискове који ће омогућити гласање почео је у понедељак. Анкетари ће у наредних месец дана посетити све куће у 52 месне заједнице. Право да се нађу у овим бирачким списковима имају сви пунолетни грађани, а упис је добровољан.
Милена Вучковски из Јевремовца прва је уписана у списак. Сматра да је веома добро што ће свако имати прилику да каже шта је за њега најважније.
-Лепо је што и ми грађани имамо могућност да се изразимо о својим потребама и жељама, односно о начину на који ће бити утрошен наш новац који ће нам бити враћен. Ја бих дала приоритет инвестирању у амбуланту и пошту, уређењу сеоског гробља, а ако је могуће и да се уради црква у нашем селу. Такође, било би лепо нешто издвојити и за најмлађе, тако што би се проширио вртић, истакла је Милена Вучковски.
Овом потписивању присуствовали су градоначелник Шапца Небојша Зеленовић, помоћник градоначелника Јелена Топаловић Петровић и директор Јавног предузећа “Инфраструктура Шабац” Милан Васић. Градоначелник је позвао све грађане да се укључе у процес непосредног изјашњавања и кажу шта је најбитније за њихову месну заједницу.
-Ово је јединствен процес у Србији и желимо да чујемо шта је права народна воља. Ми смо као град први нашли инструмент да грађани кажу шта су њихове стварне потребе и да се то претвори у њихов свакодневни живот. Верујемо у то да грађани доносе добре одлуке и да ћемо створити нову енергију која ће довести до тога да се сви укључе и почну да одлучују о свом животу, рекао је градоначелник Небојша Зеленовић.
Да би грађани могли да предлажу пројекте потребно је да плате порез, што ће се доказивати уплатницом, док ће сви које анкетари упишу у списак моћи да гласају. Становници месних заједница које већ имају новац на својим рачунима моћи ће о његовој реализацији да се одлуче до краја године. Остали ће се изјаснити на јесен, док ће референдум бити организован на пролеће.
-Потребно је да се наши грађани упишу у списак учесника непосредног изјашњавања, што се ради једноставним потписивањем на једном обрасцу. На овај начин добиће могућност да предлажу пројекте на које ће новац од пореза на имовину бити искоришћен, ако су платили порез на имовину, или да, у сваком случају, гласају за предлоге других. Поступак је веома једноставан, а на овај начин Град ће најнепосредније могуће утврдити шта је права народна воља и шта је којој месној заједници заиста потребно, објаснила је помоћник градоначелника Јелена Топаловић Петровић.
По закључењу спискова, што би требало да буде за око месец дана, улази се у процедуру непосредног изјашњавања.
Град Шабац од 2015. године враћа новац од пореза на рачуне месних заједница које су га прикупиле. До сада су о његовом утрошку одлучивали савети тих месних заједница. Ово је први пут да ће се сваки грађанин питати како жели да тај новац буде искоришћен. Од када је уведена пракса повраћаја новца, највише је урађено дечјих игралишта по селима.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa