Инфо

14. септембар 2017.14. сеп 2017.
Хортикултура - прекограниЧна сарадња Србије и Хрватске

ШАБАЦ И СЛАВОНСКИ БРОД НАСТАВЉАЈУ ПРИВРЕДНУ САРАДЊУ

У склопу прекограничне сарадње између Шапца и хрватског града Славонског Брода, потписан је уговор о реализацији пројекта „Поновно откривање могућности за развој хортикултуре кроз одрживи утицај у прекограничном подручју“. Домаћин гостима из Хрватске био је градоначелник Шапца Небојша Зеленовић. Нова сарадња представља наставак успешно реализованог пројекта „Росис, розас, розарум“. Партнери су остали исти: Град Шабац, Средња пољопривредна школа са домом ученика, Центар за технолошки развој Развојне агенције Бродско-посавске жупаније, Средња пољопривредна школа „Матија Антун Рељковић“ из Славонског Брода и Регионални центар за биотехнолошка истраживања и развој.
Председник Скупштине града Шапца Немања Пајић нагласио је да регион има потенцијале за развој хортикултуре и да је један од циљева пројекта стварање електронске платформе за размену информација.
-Сигурно да, што се тиче града Шапца и наше околине имамо одличне услове за развој хортикултуре. Оно што јесте чињеница, да ми нисмо до краја искористили све те наше потенцијале које имамо и управо то ова прекогранична сарадња треба да омогући. Сигурно да са хрватске стране имамо предност што се тиче нових технологија и знања али са наше стране је предност примена истих. Наши људи доста више производе и више су присутни у том пољу. Те две стране треба да се сретну и управо то омогућава овај пројекат. Сада желимо да укључимо такозвани реалан сектор, људе који су заинтересовани за примену нових технологија и да укључимо наше институције и да на тај начин искористимо све потенцијале. Ми хоћемо да створимо један центар где ће доћи до размене знања али такође ће бити једна електронска платформа на којој ће моћи да се размењују информације. Очекујем добру сарадњу у том погледу, закључио је Пајић.
Заменик жупана Бродско-посавске жупаније Дамир Мирковић појаснио је да је циљ пројекта интеграција нових технологија у сфери хортикултуре. Дугогодишња сарадња два региона изнедрила је нови пројекат који је одобрен у конкуренцији 124 друга пројекта.
-Сарадња између партнера који су данас потписали уговор постоји низ година. То је заправо наставак врло успешног „Росис, розам розарум“, који је успешно реализован па је овај пројекат и настао због добре сарадње. Могло се то видети јер је од 124 пројекта прекограничне сарадње који су пријављени, 24 пројекта одобрено а међу њима и овај. То показује квалитет сарадње и овог партнерства које влада између ова два краја, са стране Републике Хрватске и са стране Републике Србије. Оно што ће овај пројекат допринети је даљи развој хортикултурног сектора у обе државе. Данас је без нових технологија незамисливо живети и радити а оно у чему ће овај пројекат имати велику улогу је заправо интеграција нових технологија, каже заменик жупана Дамир Мирковић.
Пројекат „Росис, розам розарум“, од којега је све кренуло, започела је Дирекција за пољопривреду и њен први директор Петар Лончар а учествовали су Удружење „Руже Липолиста“ и средње пољопривредне школе из Славонског Брода и Шапца. У центру реализације били су ученици средњих школа. Сада је фокус померен ка пољопривредницима.
-Овај пројкат је наставак успешне сарадње и ово је други пројекат који реализујемо са градом Шапцем. За време реализације тога пројекта припремили смо наставак. Очекујемо да ћемо у овом пројекту, а 21 месец за реализацију је пред нама, направити конкретне ствари које нисмо могли завршити у оном пројекту који смо реализовали са Удружењем „Руже Липолиста“, у смислу подизања капацитета Пољопривредне школе у Шапцу и Пољопривредне школе у Славонском Броду - каже директорка Развојне агенције Бродско-посавске жупаније Мирела Брехелмахер.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa