Инфо

5. октобар 2017.5. окт 2017.
ИЗУЗЕТНА ВАЖНОСТ ЈАВНОГ ИНФОРМИСАЊА
ШАБАЦ УЧЕСНИК У ПРОЈЕКТУ НУНС

ИЗУЗЕТНА ВАЖНОСТ ЈАВНОГ ИНФОРМИСАЊА

Председник НУНС Славиша Лекић изјавио да је Шабац повољно окружење за сарадњу између локалне самоуправе, организација цивилног друштва и медија који треба да реализују пројекте информисањем грађана Шапца и околине о темама које их интересују. “Јавно информисање је изузетно важно у данашњем времену и ситуацији у којој се налазимо у Србији, у тренутку када се укидају медији, телевизијске емисије и када грађани немају довољно могућности да чују критичку реч” рекао је градоначелник Небојша Зеленовић
Шабац, Свилајнац и Параћин овогодишњи су учесници пројекта “Механизам утврђивања јавног интереса у области јавног информисања на нивоу локалне самоуправе” који спроводи НУНС. Циљ пројекта је да допринесе побољшању примене Закона о јавном информисању и медијима, као и повећање ефикасности и сврсисходности коришћења буџетских средстава намењених суфинансирању јавног интереса у области јавног информисања.
Тим поводом је у петак организован састанак у Градској кући ком су присуствовали представници образовних, здравствених и културних установа, као и невладиних организација и удружења грађана како би се што боље определиле теме од јавног интереса за град Шабац.
Председник НУНС Славиша Лекић је изјавио да је Шабац повољно окружење за сарадњу између локалне самоуправе, организација цивилног друштва и медија који треба да реализују пројекте информисањем грађана Шапца и околине о темама које их интересују.
-Пројекат има три фазе. Прва фаза су консултације, друга истраживање тема у ширем саставу и у трећој, завршној фази представници медија заједно са представницима цивилног друштва и локалне самоуправе праве списак приоритетних тема. Те теме постају део конкурса који се расписује и доносе се одлуке о реализацији. Учесници у прављењу и дефинисању тема могу да прате да ли су медији испоштовали пројекат, да ли су урадили оно што су предложили и за шта су добили новац и да, уколико то нису урадили, буду санкционисани на следећем конкурсу, објаснио је Славиша Лекић.
Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић је навео да иницијатива НУНС јесте да се помогне јавно информисање у локалним самоуправама, да се препознају јавни интереси и шта је грађанима сваког града најважније о чему желе да буду информисани. Према градоначелниковим речима, то ће помоћи и граду да следеће године на бољи начин формулишу предлоге за пројекте и да се што већи број медијских кућа пријави и учествује у јавном позиву што води крајњем циљу – да грађани Шапца буду добро информисани.
-Јавно информисање је изузетно важно у данашњем времену и ситуацији у којој се налазимо у Србији, у тренутку када се укидају медији, телевизијске емисије и када грађани немају довољно могућности да чују критичку реч. Ми ћемо се као град трудиити да на најбољи начин испунимо наше обавезе, не само зато што идемо у Европску унију и желимо да будемо део уређеног друштва, него зато што је то за нашу личну корист која се састоји у томе да можемо да утичемо на процесе који треба да промене нешто у нашим животима, рекао је Небојша Зеленовић.
Градоначелник је изјавио да је ово године за информисање одвојено више новца него претходних, да би најбољи пројекти који су се појавили на конкурсу били суфинансирани и да би грађани чули и другачије мишљење. Истакао је да очекује велики број пројеката у јануару следеће године и да ће стручна комисија све оценити и доделити средства за суфинансирање свему што буде квалитетно.
-Лично желим да поручим грађанима да се не стиде и не ограничавају у идејама којима желе да побољшају квалитет живота у граду и да о томе информишемо друге. Ове године смо отворили много тема како би што већи врој грађана био укључен у одлучивање. Надам се да ће то довести до буђења нове енргије у Шапцу, поручио је градоначелник.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa