Инфо

5. октобар 2017.5. окт 2017.
СПАС У ПРЕВЕНТИВИ
ДОМ ЗДРАВЉА “ДР ДРАГА ЉОЧИЋ” ОБЕЛЕЖИО СВЕТСКИ ДАН СРЦА

СПАС У ПРЕВЕНТИВИ

Дом здравља “Др Драга Љочић” организовањем прегледа у просторијама Месне заједнице Летњиковац, облежио је Светски дан срца. Том приликом заинтересованима је урађен ЕКГ, измерен крвни притисак и шећер у крви. Осим тога, пружена је могућност преузимања тестова за организовани скрининг на карцином дебелог црева, као и заказивање термина за организовани скрининг на карцином дојке.
Светски дан срца, 29. септембар, обележава се сваке године од 2000, када је датум установљен. То је симбол Светске платформе за борбу против кардиоваскуларних болести које су у све већем порасту. Према речима директорке Дома здравља “Др Драга Љочић” др Јасмине Станковић, сврха обележавања овог дана је указивање нашим суграђанима на факторе ризика у циљу смањења обољевања и умирања од кардиоваскуларних болести.
-Сваке године од кардиоваскуларних болести умире све већи број људи. Према последњим проценама око 17,5 милиона људи умрло је од ове болест, а 2030. очекује се да ће та цифра порасти на 23 милиона становника. Желимо да нашим суграђанима укажемо на факторе ризика како бисмо утицали на смањење обољевања. Фактори ризика су пушење, неадекватна исхрана, исхрана са пуно засићених масти, пуно соли, недовољна физичка активност која води у гојазност, хиепртензија и дијабетес мелитус. Овом приликом обављали смо прегледе нашим суграђанима како бисмо проверили да ли постоје знаци за обољевање од ове болести. Уједно, делили смо флајере, давали савете о здравим стиловима живота и тако утицали на спречавање лоших животних навика-истакла је др Јасмина Станковић.
Дом здравља “Др Драга Љочић” организовао је овом приликом превентивне скрининг прегледе и проверу вакциналног статуса код деце. Вакцинације које нису спровдене до сада, обављене су на лицу места као и прегледи и консултације из других сегмената дечје здравстфене заштите.
-Дали смо прилику нашим суграђанима да закажу мамографски преглед који је у оквиру скрининга за рано откривање карцинома дојке. Такође, делили смо и тестове на окултно крварење који су у оквиру скрининга за карцином дебелог црева. Акција је проширена и на наше мале суграђане. Повели смо тим са педијатрије који је задужен за проверу вакциналног статуса код деце. Можемо да кажемо да је у нашем Дому здравља обухват вакцинисане деце до сада био 95 одсто, али ми тежимо да постигнемо 100 одсто. Видимо да је све већи одзив наших суграђана, што је јако значајна ствар тако да ћемо наставити са акцијама- навела је др Јасмина Станковић.
Као установа примарне здравствене заштите Дом здравља осим што лечи становништво делује и превентивно откривајући болети на време и повећавајући шансе за излечење.
- Основна порука коју желимо да пошаљемо јесте да и грађани треба да брину о сопственом здрављу како бисмо ми лакше обављали свој посао а они имали квалитетнији живот. Овом акцијом смо желели да обухватимо и рањиве категорије становништва које често имају нерегулисано здравствено осигурање па нису у прилици да остваре ствоја права из области здравствене заштите. Прегледима организованим на дан обележавања Светског дана срца присуствовали су и они који немају здравствену књижицу – истакао је помоћник директора Дома здравља за квалитет рада Дејан Павловић.
К.Ј.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa