Инфо

23. новембар 2017.23. нов 2017.
ЈЕДАН ОД ПРИОРИТЕТА ГРАДА ШАПЦА
ЈАЧАЊЕ ПАРТНЕРСТВА ИЗМЕЂУ
ЛОКАЛНИХ ВЛАСТИ И ЦИВИЛНОГ ДРУШТВА:

ЈЕДАН ОД ПРИОРИТЕТА ГРАДА ШАПЦА

Шабац је један од пет градова који су изабрани у оквиру јавног позива за јединице локалне самоуправе за учешће у двогодишњем Регионалном програму локалне демократије на западном Балкану (РеЛОаД), који са 8,5 милиона евра финансира Европска унија (ЕУ). Поред Шапца, средства Европске уније добиће и Чачак, Димитровград, Крагујевац и Параћин.
Протекле седмице је у београдском ЕУ Инфо центру, градоначелник Шапца Небојша Зеленовић, са представницима остале четири локалне самоуправе, потписао Меморандум о сарадњи са локалним самоуправама у склопу Регионалног програма локалне демократије на Западном Балкану (РеЛОаД).
-Овај пројекат је важан за Град Шабац јер ми заиста желимо да имамо добру и непосредну комуникацију са цивилним друштвом и невладиним организацијама. Сматрам да смо као град доста напредовали у тој области, јер смо успешно реализовали пројекат Партиципативног буџетирања, а почетком децембра у Шапцу ће бити организовано непосредно изјашњавање грађана о трошењу новца од пореза на имовину, који се враћа њиховим месним заједницама. Тежимо да усвојимо што више вредности за које се залаже Европска унија и да их применимо у нашем граду, казао је Зеленовић.
Према речима Виолете Шестић, начелнице Одељења за локални економски развој, ово је још једна потврда да Градска управа града Шапца квалитетно обавља свој посао, а да то препознају и међународне институције.
-Кроз овај пројекат Град Шабац ће конкретно добити финансијска средства у износу од 100.000 евра. На овај начин, ми ћемо унапредити подршку ка организацијама цивилног друштва, а у исто време и реализовати веома важне пројекте који су од јавног интереса, додала је Виолета Шестић.
Одабране општине и градови ће, уз финансијску и стручно-саветодавну помоћ тима РеЛОаД пројекта, јачати партнерство између локалних власти и цивилног друштва, на добробит грађана и локалних заједница. РеЛОаД подржава увођење и ширење транспарентног финансирања пројеката организација цивилног друштва (ОЦД) из буџета јединица локалне самоуправе, чиме се осигурава веће учешће грађана у процесима доношења одлука и унапређује пружање јавних услуга.
Градови и општине, потписници Меморандума, имаће прилику да искористе бесповратна финансијска средства у износу од пола милиона евра за финансирање пројеката од јавног интереса које ће да спроводе ОЦД у наредне две године. Посебна пажња биће посвећена пројектима који доприносе оснаживању жена, младих и друштвено маргинализованих група.
У Србији, упркос адекватној законској регулативи која прописује транспарентно финансирање пројеката цивилног друштва из буџета, често у пракси постоје недостаци у њеној примени, од непотпуних подзаконских аката у општини/граду, до нејасноћа око бодовања пријава, чланства у комисијама за евалуацију и недостатка јасних смерница за праћење реализације пројеката. Тим РеЛОаД пројекта ће радити са изабраним локалним самоуправама како би се ова питања решила и осигурала пуна транспарентност у будућем финансирању цивилног друштва из локалног буџета.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa